Business Internaţional

Partidul Democrat îl dă în judecată pe Trump şi Rusia,denunţând perturbarea scrutinului prezidenţial

Partidul Democrat îl dă în judecată pe Trump şi...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

20.04.2018, 19:01 121

Procesul a fost intentat la o instanţă judiciară federală din Manhattan (New York).

Partidul Democrat acuză că membri ai echipei de campanie a candidatului republican Donald Trump au conspirat cu Administraţia de la Moscova, inclusiv cu servicii secrete ruse, pentru a afecta imaginea adversarei democrate, Hillary Clinton, inclusiv prin atacuri cibernetice care au vizat serverele formaţiunii politice.

În afară de Donald Trump, printre persoanele reclamate se numără fiul preşedintelui, Donald Trump jr., ginerele, Jared Kushner, şi un asociat, Roger Stone.

Potrivit Partidului Democrat, echipa de campanie a lui Donald Trump "a acceptat cu plăcere ajutorul Rusiei" înaintea scrutinului prezidenţial din 2016.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

Serviciile secrete americane: Vladimir Putin a ordonat influenţarea scrutinului din SUA pentru subminarea sistemului democratic

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane.

"Eforturile Rusiei de a influenţa scrutinul prezidenţial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinţei pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activităţile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acţiune, al intensităţii şi scopului eforturilor, comparativ cu operaţiunile anterioare", se arată în versiunea declasificată a Raportul de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA.

"Principala concluzie este că preşedintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influenţare a scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacităţii sale de a fi aleasă şi afectarea eventualului mandat prezidenţial. Vladimir Putin şi Administraţia de la Moscova au dezvoltat o preferinţă clară pentru republicanul Donald Trump", precizează raportul. "Vladimir Putin şi Administraţia Rusiei au încercat să crească şansele electorale ale lui Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton şi prezentarea candidatei democrate în mod nefavorabil. Toate cele trei agenţii de informaţii americane sunt de acord cu această concluzie. Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) au mare încredere în această concluzie; Agenţia pentru Siguranţa Naţională (NSA) are o încredere moderată în această concluzie", subliniază raportul.

"Abordarea Moscovei a evoluat pe parcursul campaniei electorale din SUA, după analizarea şanselor electorale ale celor doi candidaţi principali. Atunci când Rusiei a început să i se pară că Hillary Clinton probabil va câştiga alegerile, campania rusă de influenţare a început să se concentreze mai mult pe subminarea viitorului său mandat prezidenţial", adaugă Raportul serviciilor de informaţii. "Campania Rusiei de influenţare a scrutinului american a urmat o strategie care combină operaţiuni ale serviciilor secrete, de genul activităţilor cibernetice, cu eforturi deschise ale instituţiilor guvernamentale ruse, ale presei de stat, ale intermediarilor şi utilizatorilor plătiţi din reţelele de socializare - troli. Rusia, la fel ca fosta Uniune Sovietică, are o tradiţie de efectuare a unor acţiuni secrete de influenţare a campaniilor electorale americane prin acţiuni ale agenţilor de informaţii şi materiale de presă pentru discreditarea candidaţilor percepuţi ca fiind ostili. Serviciile secrete ruse au lansat operaţiuni cibernetice vizând ţinte asociate cu scrutinul prezidenţial desfăşurat în 2016 în SUA, inclusiv structuri ale principalelor partide. (...) Serviciul rus de informaţii militare probabil a iniţiat în martie 2016 operaţiuni cibernetice contra scrutinului prezidenţial. Operaţiunile GRU au vizat compromiterea conturilor personale de email ale unor oficiali şi politicieni din cadrul Partidului Democrat. (...) Apreciem, cu o mare încredere, că GRU a utilizat persoana prezentată cu pseudonimul Guccifer 2.0, site-urile DCLeaks.com şi WikiLeaks pentru a face publice date ale victimelor operaţiunilor cibernetice", subliniază raportul.

Rusia, care manifestă de mult timp "dorinţa de subminare a ordinii liberal-democratice occidentale", ar putea continua să recurgă la atacuri cibernetice şi la propagandă pentru influenţarea viitoarelor alegeri, atât în Statele Unite, cât şi în ţări aliate. "Considerăm că Moscova intenţionează să implementeze învăţămintele extrase din această campanie ordonată de Vladimir Putin împotriva SUA pentru a influenţa alegeri în întreaga lume, inclusiv în ţări aliate ale Statelor Unite", au atras atenţia agenţiile de informaţii americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO