Business Internaţional

Partidul de guvernământ din Polonia promite să aducă ţara la media UE la avuţie în 10 ani şi să o transforme în contribuitor net la bugetul UE

Partidul de guvernământ din Polonia promite să aducă...

Autor: Catalina Apostoiu

23.06.2021, 22:04 195

Polonia va deveni contribuitor net la bugetul Uniunii Europene în următorul deceniu, câştigând astfel un „statut nou“ în cadrul blocului, promite preşedintele partidului de guvernământ al ţării, Lege şi Ordine (PiS), Jaroslaw Kaczynski, potrivit Notes from Poland. În prezent, ţara este cel mai mare beneficiar net de fonduri UE.

Atât Kaczynski, care este liderul de facto al Poloniei, cât şi premierul Mateusz Morawiecki au declarat în ultima vreme că PIB-ul ţării pe cap de locuitor, ajustat la puterea de cumpărare, poate prinde din urmă media UE în următorii zece ani graţie noului program economic al guvernului.

În Polonia vor fi organizate alegeri parlamentare în 2023.

Chiar din 2029, dar cu siguranţă până în 2031, „Polonia se va situa deja la nivelul care ne va face contribuitor net la bugetul UE“, a declarat Kaczynski.

„Acest lucru ne va conferi un nou statut şi mai presus de toate ne va creşte nivelul de trai şi ne va întări statul“, a adăugat acesta.

De când a aderat la UE în 2004, Polonia a primit o sumă netă de 127 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2020.

Kaczynski a declarat că până acum Polonia a ajuns la 77% din media UE la capitolul venit pe cap de locuitor ajustat la puterea de cum­părare. Dar acest nivel „tot nu este suficient“, a remarcat acesta, arătând că Slovenia, cea mai bogată dintre ţările postcomuniste, a ajuns la 92%.

Promisiunea de a atinge media UE este una făcută în mod repetat de-a lungul anilor de către PiS, în 2017 Morawiecki declarând că „presupunem că în 2030 PIB-ul pe cap de locuitor va atinge media UE“. În ultimele sale comentarii, Kaczynski a declarat că noul program economic al ţării este „mai presus de toate un plan de a prinde din urmă Europa“.

Programul, prezentat drept o cale de redresare a economiei de pe urma pandemiei, este considerat de către guvern şi o oportunitate de a veni cu noi măsuri înaintea următoarelor alegeri parlamentare.

Tot în perspectiva unor alegeri viitoare, celor generale de anul viitor, Ungaria a anunţat creşteri uriaşe ale salariului minim pe economie, presa maghiară scriind că „până şi în România salariul minim este mai mare“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO