Business Internaţional

Parlamentul ceh aproba un deficit record

19.12.2002, 00:00 9

Parlamentul ceh a aprobat marti proiectul de buget pe 2003, care prevede un deficit record de 111,3 miliarde de coroane (3,67 miliarde de dolari), reprezentand 4,6% din Produsul Intern Brut al tarii.
Amploarea deficitului se justifica in principal prin accentuarea costurilor din domeniul securitatii sociale si inscrierea fondurilor utilizate de guvern pentru scoaterea din impas a cateva institutii bancare.
"Acest buget este realist, economic si transparent", a afirmat ministrul Finantelor de la Praga, Bohuslav Sobotka, inaintea votului din Parlament.
Situatia dificila a finantelor publice este principalul obstacol pe care Republica Ceha si alte state foste comuniste din regiune il intampina in calea adoptarii euro, la cativa ani dupa aderarea la Uniunea Europeana. Potrivit proiectului de buget, cheltuielile vor atinge anul viitor valoarea de 795 miliarde de coroene cehe (25,4 miliarde euro) in timp ce veniturile vor totaliza 684 miliarde de coroane cehe (21,85 miliarde de euro). Guvernul de coalitie a sustinut proiectukl cu 100 de voturi pentru, in timp ce 96 de membri ai opozitiei au votat impotriva. Republica Ceha, alaturi de alte 9 state din Europa Centrala si de Est au fost invitate sa adere la Uniunea Europeana incepand cu 1 mai 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO