Business Internaţional

Parlamentul ceh aprobă o lege în domeniul alimentar care prioritizează produsele locale în magazine

Parlamentul ceh aprobă o lege în domeniul alimentar...

Autor: Catalina Apostoiu

22.01.2021, 00:05 158

Cehia este pe cale să introducă o lege protecţionistă în do­me­niul alimentar în pofida avertismentelor că aceasta ar putea con­traveni liberei circulaţii a bunurilor în UE, relatează Euractiv.

Camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat un amendament la legea privind domeniul alimentar în linie cu care magazinele cu o suprafaţă mai mare de 400 de metri pătraţi vor fi obligate să comercializeze un procent minim de produse alimentare locale începând cu anul 2022. Cota va fi de 55% anul viitor, obiectivul fiind de creştere treptată a acesteia la 73% în 2028.

Scopul priveşte atingerea autosuficienţei în producţia de alimente şi susţinerea fermierilor locali. Înainte de vot, ministrul agriculturii Miroslav Toman a cerut parlamentarilor să fie „puţin naţionalişti“ când vine vorba de alimentele locale.

Deşi Comisia Europeană nu a dorit să comenteze în acest stadiu, un purtător de cuvânt a declarat că „libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor pe piaţa internă este cel mai puternic activ în asigurarea aprovizionării la nivel de UE, cât şi cel mai bun instrument de a asigura redresarea pentru toţi“, adăugând că „restricţiile locale de orice tip sunt contra­productive“.

Totuşi, o sursă din cadrul UE a declarat că dacă vor fi adoptate, astfel de măsuri vor crea în mod clar „condiţii de marketing privilegiat pentru produsele alimentare cehe“, discriminând astfel alţi producători de alimente din UE şi mergând împotriva principiului liberei circulaţii a bunurilor.

Opt ţări, printre care Germania şi Franţa, şi-au exprimat deja obiecţii cu privire la lege, spunând că respectivele cote ar putea constitui discriminarea produselor străine.

Premierul ceh Andrej Babis a declarat că nu el a „iniţiat această propunere şi că nu o sprijină“. Totuşi, propunerea a fost promovată de guvernul său şi aprobată de parlamentari din partidul său. Reprezentanţii partidelor din opoziţie au caracterizat propunerea ca fiind „ridicolă“, criticii susţinând că aceasta nu va face decât să avantajeze marile conglomerate alimentare, inclusiv holdingul Agrofert, fosta companie a lui Babis.

Alţi critici au avertizat că noua lege va avea un impact negativ asupra preţurilor, calităţii şi disponibilităţii alimentelor.

În primul val al crizei generate de pandemie, Bulgaria a încercat să oblige lanţurile de supermaketuri în mare parte străine să acorde prioritate produselor locale, însă a fost nevoită să renunţe în urma presiunilor venite din partea Comisiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO