Business Internaţional

Pariul pe care un miliardar american l-a făcut cu fiul său

Pariul pe care un miliardar american l-a făcut cu fiul său

Autor: Mădălina M.

26.10.2013, 16:38 9944

Legendarul investitor american Carl Icahn, cu o avere personală estimată la 20 de miliarde de dolari, a pus un pariu neobişnuit cu fiul său, Brett, legat de vânzarea acţiunilor platformei video Netflix în valoare de aproape un milliard de dolari, potrivit The Exchange, un blog de finanţe găzduit de Yahoo.

Ichan Senior a vândut jumătate din participaţia sa de 9.4% la Netflix, acest lucru aducându-i un profit uimitor de 457%, estimat la 800 de milioane de dolari.  Deşi mişcarea este văzută ca fiind cea mai bună tranzacţie, Brett nu este de acord cu decizia tatălui său.  Juniorul consideră că platforma americană de filme online este în continuare subevaluată, iar preţul acţiunilor va continua să crească.

Brett Ichan deţine împreună cu partenerul său de afaceri, David Schechter, un fond cunoscut sub numele de Sargon, în valoare de 4.6 miliarde de dolari în cadrul companiei tatălui său, estimată la 29 de miliarde de dolari. Dacă Brett are dreptate, acţiunile Netflix vor continua sa crească, iar suma care ar trebui să le revină lui şi partenerului său  ar fi, de fapt, mai mare decât ceea ce primeşte acum prin distribuirea profitului, situaţie în care juniorul consideră că pierde.

Pe de altă parte, este încă posibil ca fiul să câştige această bătălie. Ichan Senior a acceptat să schimbe modalitatea de împărţire a profitului. Potrivit unei înţelegeri din 2012, managerii fondului Sargon aveau dreptul la o cotă de 7.5% din profitul fondului. Ichan Senior i-a făcut o concesie fiului său, conform căreia dacă acţiunile Netflix se apreciază, participaţia care îi revine va fi calculată ca şi cum acţiunile nu ar fi fost vândute anterior. Daca preţul acţiunilor scade, atunci Ichan junior va pierde.

Acordul include câteva exemple ipotetice pentru a calcula profiturile lui Sargon din 2016. Fondul are participaţii şi în alte stocuri, precum Apple, unde Carl Icahn se agită să răscumpere acţiuni de 150 de miliarde de dolari. O mare parte din plata din 2016 va depinde de evoluţia acestor investiţii, fără legătură cu impactul acţiunilor presupuse ale Netflix.

Potrivit acestor exemple, profitul total al fondului Sargon trebuie să treagă pragul de 350 de milioane de dolari înainte de stabilirea cotei de profit.

Aşadar, dacă investiţiile Sargon aduc profit normal, iar acţiunile Netflix cresc cu 50%, firma lui Carl Ichan va face profit de 4.2 miliarde de euro, cu o cotă de 7.5% în valoare de aproape 319 milioane de dolari pentru Sargon.

Dacă, însă, acţiunile Netflix scad cu 50%,  iar investiţiile fondului per ansamblu rămân neschimbate, profitul firmei va fi de 3.25 de miliarde de dolari. Această variantă îi aduce juniorului un profit de aproape 244 de milioane de dolari.

Conform ultimei variante, dacă preţul acţiunilor Netflix rămâne acelaşi, cota de profit de 7.5% va însemna aproximativ 281 de milioane de dolari.

Brett Icahn şi David Schechter vor avea de câştigat sau de pierdut aproape 40 de milioane de dolari de pe urma presupuselor acţiuni Netflix, comparativ cu ce ar câştiga dacă Ichan senior nu ar fi acceptat pariul. Aceasta este diferenţa dintre plata de 281 de milioane de dolari în scenariul neutru şi exemplele plăţilor de 319 milioane de dolari şi 244 milioane de dolari de mai sus.

Carl Ichan, veteranul cu o experienţă de câteva decenii în investiţii, a decis să cumpere acţiunile Netflix anul trecut, la preţul de 58 de dolari pe titlu. De atunci, serviciul de streaming video a crescut în salturi, atingând un maxim de 389 de dolari/ acţiune pe data de 22 octombrie 2013. Odată ce vestea vânzării lui Icahn a lovit, preţul acţiunilor a scăzut sub 325 de dolari. Aceştia şi-au revenit în mică măsură, ajungând la 332.46 de dolari la 24 octombrie.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO