Business Internaţional

Parisul va avea un mini-oraş cu verdeaţă pe acoperişul unei clădiri

Cum va arăta mini-oraşul

Cum va arăta mini-oraşul

Autor: Alina-Elena Vasiliu

16.02.2016, 19:33 638

O echipă de arhitecţi francezi va construi o oază de verdeaţă în Paris, pe acoperişul unei clădiri cu vedere spre Turnul Eiffel, scrie site-ul fastcoexist. “Satul plutitor în mijlocul pădurii”, aşa cum îl numesc arhitecţii interesaţi de acest proiect, va fi ridicat în câţiva ani în locul unei parcări de la marginea Parisului. Rezultatul va fi o clădire cu spaţiu verde, pe acoperişul căreia vor fi locuinţe şi 1.000 de copaci, iar construcţia, care se va întinde peste şoseaua de centură a capitalei francize, va servi şi ca pod pietonal.

“Va fi ceva ca o casă obişnuită pe acoperişul clădirii. Singura diferenţa faţă de o casă normală este că de aici se va vedea Turnul Eiffel”, spune Manal Rachdi, fondatoare a companiei Oxo-Architects, cu sediul în Paris.

Podul pietonal va reprezenta un singur nivel, iar un altul va cuprinde case mici, pentru o singură familie, şi apartamente. Între acestea, vor exista birouri, o creşă şi restaurante. Clădirea este concepută sub forma unei piramide cu baza în sus, pentru a maximiza suprafaţa destinată publicului.

“Este o provocare să eliminăm breşa pe care o creează şoseaua de centură între oraşul Paris şi împrejurimi, iar primul pas va fi să creăm parcul cu mulţi copaci. Oricine va putea urca şi va putea traversa autostrada prin parc”, mai spune Rachdi, care consideră că Parisul este, în acest moment, un oraş de piatră, în care nu există prea multă vegetaţie. Clădirea inedită va folosi un mix de energie – solară, eoliană şi geotermală.

Conceptul a câştigat competiţia Reinventer Paris şi va începe să fie pus în aplicare în următorii doi ani, obiectivul fiind finalizarea sa în 2021 sau 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO