Business Internaţional

Părintele Zara s-a îmbogăţit cu 634 de milioane de dolari peste noapte

Părintele Zara s-a îmbogăţit cu 634 de milioane de...
11.03.2016, 11:16 2161

Averea lui Amnacio Ortega (79 ani), fondatorul Inditex, care deţine printre altele şi lanţul de magazine de haine Zara, a crescut peste noapte cu 630 milioane de dolari, ajungând la 71,2 miliarde de dolari, potrivit Indicelui Miliardarilor Bloomberg.

Printre brandurile companiei se numără Zara, Zara Home, Massimo Dutti  Bershka sau Pull and Bear.

Cum a ajuns Amancio Ortega din croitor cel mai bogat om de afaceri spaniol şi „rege“ al imperiului Inditex

Ortega s-a născut în 1936 într-o familie modestă undeva în nord-vestul Spaniei.  Tatăl său era un muncitor la căile ferate, iar mama era casnică. La 13 ani, Ortega a început să lucreze într-un magazin de haine, în oraşul La Coruna, unde facea livrari.  În 1963, el a început să facă halate de baie pentru femei, pe care le cosea de mână alături de fraţii şi surorile sale şi alături de cea care urma să-i devină nevastă.

În 1975, Ortega a deschis primul magazin Zara în oraşul La Coruna din Spania Inditex are acum magazine la New York, Londra sau Milano.

Experţii creditează Zara cu transfor­marea modului cum funcţionează retailul de modă la nivel mondial, promovând ideea de „fast-fashion“ – modă rapidă.

Conceptul presupune că în doar două săptămâni articolele vestimentare pre­zentate pe podiumurile de modă ajung în magazine, iar produsele cu vânzări slabe sunt retrase de pe rafturi şi mai rapid. Inditex poate produce noi modele într-un ritm atât de alert pentru că cea mai mare parte a producţiei are loc în Spania, Portugalia sau ţări apropiate precum Maroc sau Turcia.

 Directori actuali, dar şi din trecut, ai Inditex îl descriu pe Ortega ca un manager plin de modestie, foarte implicat şi care contină să ia frecvent masa la cantina Inditex şi după mulţi ani de la intrarea în clubul multimiliardarilor. 

 Zara este cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume şi produce 900 de milioane de articole pe an. Expansiunea de până acum a grupului Inditex a fost ameţitoare. Într-o perioadă de mai bine de zece ani grupul a deschis cel puţin un magazin pe zi. În 2011 Inditex a luat locul băncii Santander, devenind cea mai mare companie din Spania.

Ortega a renunţat la funcţia de preşedinte al Inditex în favoarea lui Pablo Isla în 2011, dar continuă să aibă un rol activ în business.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO