Business Internaţional

Parcul Naţional în care oamenii erau trimişi să dispară. Galerie FOTO

Vedeţi aici parcul Naţional în care oamenii erau trimişi să dispară. Galerie FOTO

Vedeţi aici parcul Naţional în care oamenii erau trimişi să dispară. Galerie FOTO

Autor: Maria Tufan

17.04.2016, 17:21 775

Pe insula Coiba a statului Panama, zeci de specii de animale şi de plante trăiesc astăzi nestingherite, transformând locul, alături de nisipurile albe şi de apele cristaline, într-un paradis încă neatins de civilizaţie. Cu greu îşi poate imagina cineva că cea mai mare insulă a Americii Centrale era, în trecut, şi una dintre cele mai temute destinaţii. Dacă în prezent, zeci de vizitatori pot păşi ziua pe plajele pline de palmieri şi se pot bucura de natură, vreme de un secol, toţi cei trimişi pe Isla Coiba erau cunoscuţi drept „Los desaparecidos” (n.red. - dispăruţii), scrie într-un material BBC.

Cu o suprafaţă de 194 kmp de păduri virgine,  insula Coiba a fost declarată, în 1992, Parc Naţional, alături de alte 38 de insule protejate de Coiba National Marine Park. Cu toate acestea, motivul pentru care fauna şi flora s-au dezvoltat în voie, necontrolate de nimeni, constă tocmai în trecutul plin de poveşti dure şi misterioase care au adus locul pe lista celor celebre. Astfel, de pe la începutul anilor 1900 şi până în 2005, pe Isla Coiba s-a aflat una dintre cele mai temute puşcării ale Americii Centrale. Speciile de şerpi veninoşi, insectele cu muşcături dăunătoare şi apele pline de rechini erau doar câteva dintre pericolele pe care trebuiau să le înfrunte deţinuţii în încercarea de a evada. Închisoarea din Coiba ajunsese renumită pentru torturile extreme, condiţiile brutale şi execuţiile la care erau supuşi cei mai periculoşi infractori ai ţării, dar şi deţinuţii politici.

Tot puşcăria a făcut, însă, ca pe insulă să nu mai existe nicio altă aşezare umană, lăsând natura să prospere şi să dea naştere unor specii unicat. Astăzi, în pădurea tropicală se găsesc, printre altele, specii pe cale de dispariţie precum Vulturul cu Creastă şi papagalii Scarlet Macaw. În plus, poziţionată deasupra aceluiaşi lanţ muntos subacvatic ca Insulele Galapagos, Coiba este renumită şi pentru „spectacolul natural” din ape. Recifurile de corali formate în vârful rocilor vulcanice servesc drept culoar de trecere pentru calcani, ţestoase, delfini, rechini şi balene cu cocoaşă, transformând locul într-una dintre cele mai încântătoare destinaţii pentru scufundări.

Deşi a devenit o atracţie  pentru iubitorii acestui sport, Insula Coiba nu este amenajată turistic, fiind căutată în special de iubitorii de natură şi de oamenii de ştiinţă. Puţinii locuitori se tem că un flux mai mare de turişti ar putea afecta zona, nefiind încă  pregătită cu un sistem de apă curentă sau cu unul eficient de eliminare a gunoaielor. În prezent, aceasta poate fi vizitată în cadrul excursiile organizate de o zi, peste noapte fiind posibilă doar cazarea persoanelor în număr extrem de mic şi cu o rezervare fixată din timp.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO