Business Internaţional

Paramount, oraselul american unde casele nu mai pot fi vandute

17.12.2007, 23:07 16

In California exista un oras numit Paramount unde criza ipotecara americana si preturile ridicate ale locuintelor au condus la inghetarea completa a pietei imobiliare.
In ultimii ani, din moment ce preturile in majoritatea oraselor din California au crescut semnificativ, oraselul Paramount a devenit un punct de atractie pentru cumparatori, in cele din urma preturile urcand si aici la fel ca in celelalte zone, scrie International Herald Tribune.
Anul trecut, pretul unei case obisnuite din Paramount ajunsese la aproape 500.000 de euro, fata de 200.000 de euro, cat se inregistra la inceputul lui 2003.
Majoritatea caselor erau achizitionate prin intermediul creditelor ipotecare cu rate ajustabile, iar odata cu inasprirea conditiilor de creditare nu mai sunt multi cumparatori dornici sau capabili sa plateasca 500.000 de euro pentru o casa.
Pana acum, cei care detin locuinte in Paramount si vor sa le vanda nu s-au adaptat noilor realitati si nu au redus semnificativ preturile, iar piata imobiliara a fost blocata. Luis Perez si sotia sa, Hilda, incearca sa-si vanda locuinta din august si, in ciuda unei reduceri de pret de 5%, nu au primit nici macar o singura cerere de vizionare pana acum.
De fapt, incepand de vara trecuta, in Paramount nu au fost vandute mai mult de trei locuinte pe saptamana. In trimestrul trei, numarul locuintelor care si-au schimbat proprietarul a ajuns la 30, mult sub cele 134 de case vandute in perioada similara a anului trecut. Scaderea de 78% este mai mare decat declinul din orice alta localitate americana, se arata intr-o analiza a firmei de cercetare DataQuick Information Systems.
Piata imobiliara a fost puternic zdruncinata in orasele cu venituri modeste aflate la periferia marilor zone metropolitane si unde contractarea de credite ipotecare cu rate ajustabile devenise o norma. Insa in zonele bogate din nord-estul Californiei declinul nu a fost chiar atat de accentuat.
In unele regiuni din Florida, Arizona si Nevada numarul locuintelor vandute a coborat cu 60% anul acesta, in timp ce in unele zone din California s-a inregis-trat un declin de peste 70%. Totusi, nici una dintre aceste zone nu a depasit recordul atins in Paramount.
Pretul locuintelor de pe piata americana a coborat in medie cu 21% anul acesta, dar unii analisti considerau, in ultimele saptamani, ca declinul pietei creditelor ipotecare se afla in ultima sa faza.
Previziunile lor s-au dovedit insa eronate in momentul in care UBS, cea mai mare banca elvetiana, a vandut 10% din actiuni guvernului din Singapore in incercarea de a-si reface rezervele de lichiditate puternic afectate de criza subprime.
Declinul pietei imobiliare nu este insa legat in totalitate de criza pietei de creditare. Nici planul de salvare elaborat de autoritatile americane si nicio reducere semnificativa a ratei dobanzii de referinta nu va putea stopa prabusirea preturilor de pe piata imobiliara, care va continua si in 2008 si probabil mai departe.
Declinul pietei imobiliare nu va putea fi stopat decat in momentul in care preturile vor fi ajustate realitatii economice.
Zeci de ani preturile locuintelor au crescut in acelasi ritm cu veniturile consumatorilor. In momentul in care piata imobiliara urca mai repede decat veniturile, asa cum s-a intamplat in 1980, reactia era imediata. Insa recenta explozie a pietei imobiliare a fost diferita: in doar sase ani, desi ritmul de crestere al salariilor a fost foarte lent, pretul mediu al unei locuinte aproape s-a dublat.
Pana acum, la nivel national pretul locuintelor a coborat cu doar 5% fata de nivelul maxim inregistrat la inceputul anului trecut, conform indicelui S&P/Case Shiller.
In loc sa vanda la pretul redus, constructorii prefera sa mentina nivelul ridicat al preturilor, sperand intr-o reintoarcere a vremurilor bune. Paramount este pur si simplu un exemplu extrem.
"Am ajuns intr-un punct in care preturile din aceasta zona au depasit cu mult capacitatea unei familii cu venituri medii", a declarat Gary Endo, agent imobiliar la Duke & Associates din Paramount. "Din aceasta cauza, oamenii au fost nevoiti sa recurga la credite pentru a crea o punte peste prapastia astfel creata. Insa tot ceea ce au facut nu a fost decat sa creeze si mai multe probleme", a adaugat el.
Piata imobiliara traverseaza o perioada de tranzitie, iar cei care vand nu pot accepta acest declin al preturilor. Inca sunt captivi ai ideii ca proprietatile lor valoreaza mai mult decat in realitate, spune Endo.
Perez, care lucreaza ca masinist,
si-a cumparat casa in urma cu sase ani, cu 380.000 de dolari. Ulterior si-a refinantat ipoteca, iar in octombrie rata noului sau imprumut s-a resetat, urcand de la 1.400 la 4.000 de dolari.
Iar daca nu va reusi sa-si vanda casa la un pret apropiat de cel pe care il pretinde, adica 549.000 de dolari, cel mai probabil aceasta va fi luata de catre banca prin declansarea procedurii de prescriere a ipotecii.
"De fapt nu cred ca o sa pot vinde aceasta casa", a declarat Perez, adaugand ca "daca in patru luni n-am primit nicio oferta, este greu de crezut ca am sa primesc vreuna acum, cand conditiile de pe piata s-au inrautatit si mai mult".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO