Business Internaţional

Papa Francisc va demisiona peste cinci ani

Papa Francisc va demisiona peste cinci ani

Autor: Iuliana Enache

18.03.2015, 08:59 754

Într-un interviu acordat Rai Radio2, Bettazzi, care a anticipat şi demisia Papei Benedict al XVI-lea, a fost rugat să explice de ce Francisc a declarat recent că pontificatul său va fi scurt, fără a oferi însă detalii.

"Cred că Francisc se gândeşte că dacă în câţiva ani nu se va mai simţi suficient de puternic, aşa cum a fost cazul lui Benedict, va demisiona pentru a deschide calea unui papă cu mai multă energie", a declarat Bettazzi.

Întrebat cât timp estimează el că Francisc va rămâne papă, episcopul a spus: "pentru alţi cinci ani".

Într-un interviu acordat recent postului mexican Televisa, Papa Francisc s-a referit la faptul că Pontificatul său va fi unul scurt. "Am sentimentul că Pontificatul meu va fi scurt: patru sau cinci ani; nu ştiu, poate chiar doi sau trei. Doi deja au trecut. Este ca o senzaţie vagă. Poate este ca psihologia pariorului care se convinge pe sine că va pierde aşa că nu va fi dezamăgit, iar în cazul în care câştigă va fi fericit. Nu ştiu. Dar simt că Domnul m-a pus aici pentru scurt timp", a precizat Papa.

Într-un alt interviu, acordat în iunie cotidianului catalan La Vanguardia şi televiziunii spaniole Cuatro, Papa a apreciat că Joseph Ratzinger "nu a încălcat tradiţia" renunţând la papalitate pe 11 februarie 2011.

"Papa Benedict a făcut un gest însemnat, a deschis o poartă. Benedict nu a încălcat tradiţia. De fapt el a creat o instituţie a unor eventuali papi emeriţi (...). Aş face acelaşi lucru ca el. I-aş cere Domnului să mă luminze când va veni momentul şi să-mi spună ce trebuie să fac. Şi sunt sigur că o va face!", a declarat Francisc.

Papa nu a spus care va fi decizia pe care o va lua dacă ar fi nevoit să-şi pună problema unei deteriorări a stării de sănătatea sau a capacităţilor, dar nu a îndepărtat posibilitatea unei demisii, exprimându-şi mulţumirea faţă de această nouă "instituţie" a unor "eventuali papi emeriţi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO