Business Internaţional

Papa Francisc I, denunţătorul „idolatriei banilor“, nu spune nu sponsorizărilor din partea marilor capitalişti

Papa Francisc I: „Exista promisiunea că odată paharul umplut, el va da pe dinafară şi săracii vor beneficia de acest lucru. În realitate, atunci când paharul se umple, capacitatea acestuia se măreşte ca prin miracol şi astfel nimic nu mai ajunge la săraci. Nu am vorbit în calitate de specialist, ci în spiritul doctrinei bisericii. Şi aceasta nu înseamnă să fii marxist“.

Papa Francisc I: „Exista promisiunea că odată paharul umplut, el va da pe dinafară şi săracii vor beneficia de acest lucru. În realitate, atunci când paharul se umple, capacitatea acestuia se măreşte ca prin miracol şi astfel nimic nu mai ajunge la săraci. Nu am vorbit în calitate de specialist, ci în spiritul doctrinei bisericii. Şi aceasta nu înseamnă să fii marxist“.

Autor: Daniela Stoican

28.04.2014, 00:02 652
Papa Francisc I a militat pentru o atenţie mai mare dată nevoilor săracilor, a denunţat „tirania“ capitalismului global şi „idolatria banilor“, dar faptul că mai multe companii internaţionale precum Nestlé, Eni şi Enel au sponsorizat ceremonia de canonizare de ieri de la Vatican a papilor Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea arată că are totuşi nevoie de banii capitaliştilor, scrie NBC News.

Lista este dominată de companiile italiene – megagrupurile energetice italiene Eni şi Enel, banca Intesa SanPaolo şi compania feroviară Ferrovie Italiane –, dar şi de grupul elveţian din domeniul alimentar Nestlé.

Asocierea cu marile companii a evenimen­tu­lui de la Vatican, la care au participat aproape un milion de oameni, poate părea ciudată la şase luni după ce Papa Francisc a lansat un atac îm­potriva sistemului economic global. Atacul făcea parte din apelul său la o mai mare atenţie pentru nevoile săracilor lumii.

Remarcile pontifului au fost criticate de un cunoscut realizator de emisiuni de radio şi comentator politic din SUA, Rush Limbaugh, ca fiind „marxism pur“, o acuzaţie care l-a forţat pe Papă să îi liniştească pe criticii con­servatori că nu duce o campanie politică.

„Ideologia marxismului este greşită. Dar în viaţa mea am cunoscut mulţi marxişti care sunt oa­meni buni, aşa că nu mă simt jignit (de afir­maţii – n.red.),“ a declarat Papa Francisc pentru La Stampa în decembrie 2013. Papa a criticat teoria economică potrivit căreia săracii vor beneficia în final prin „generozitatea“ bogaţilor de pe urma creşterii generale a economiei.

„Exista promisiunea că odată paharul umplut, el va da pe dinafară şi săracii vor beneficia de acest lucru. În realitate, atunci când paharul se umple, capacitatea acestuia se măreşte ca prin miracol şi astfel nimic nu mai ajunge la săraci. Nu am vorbit în calitate de specialist, ci în spiritul doctrinei bisericii. Şi aceasta nu înseamnă să fii marxist“, a mai explicat Papa.

Biserica Catolică deţine active uriaşe – Banca Vaticanului administrează investiţii de

8 mld. dolari la nivel global, precum şi 33.000 conturi pentru cler şi parohii – dar instituţia cu rol executiv – Sfântul Scaun –, a avut o pierdere de 18,4 mil. dolari în 2011.

Prezenţa companiilor ca sponsori ai evenimentului de canonizare se poate explica prin situaţia financiară precară a Romei. Oraşul se confruntă cu un deficit bugetar de 1,17 mi­liarde de dolari, iar în februarie guvernul central i-a refuzat un „bailout“ masiv. Împru­mutul ar fi permis municipalităţii să plătească funcţionarii publici şi să cumpere combustibil pentru autobuze.

Papa Francisc a decis să reformeze Banca Vaticanului după ce se vehiculase inclusiv închiderea ei, în urma unor scandaluri de spălare de bani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO