Business Internaţional

Pandemia rade business-ul european: Circa 50% din firmele mici se tem că vor da faliment în următorul an. Până acum, 70% din companiile europene au raportat venituri mai mici din cauza coronavirusului

Pandemia rade business-ul european: Circa 50% din firmele...

Autor: Eduard Ivanovici

22.10.2020, 14:41 287

Aproape jumătate din firmele mici şi medii din Europa se tem că vor da faliment în următoarele 12 luni dacă veniturile continuă în ritmul actual, subliniind efectele dezastroase ale crizei provocate de COVID-19, scrie Bloomberg.

Circa 20% din firmele italiene şi franceze estimează că vor demara procedurile de insolvenţă în următoarele şase luni, potrivit unui raport al firmei de consultanţă McKinsey & Co care a luat în calcul peste 2.200 de IMM-uri din cele mai mari cinci economii europene. Business-urile mici şi mijlocii sunt esenţiale regiunii, reprezentând două treimi din forţa de muncă şi peste jumătate din valoarea adăugată.

Până acum, 70% din companiile europene au raportat venituri mai mici din cauza măsurilor impuse pe fondul coronavirusului, iar nivelul este mult mai ridicat în ţări precum Italia şi Spania.

Fondul Monetar Internaţional estimează o contracţie economică de 12,8% pentru Spania până la sfârşitul anului, cel mai mare declin din rândul statelor dezvoltate.

Săptămâna trecută, Gemeinscafts-Diagnose – un raport semestrial al principalelor institute economice din Germania – a revizuit în scădere previziunile pentru următorii doi ani. Astfel, produsul intern brut (PIB) va scădea cu 5,4% în 2020 (de la -4,2% în primăvară), va creşte cu 4,7% (de la 5,8%) în 2021 şi cu 2,7% în 2022.

Recuperarea primei economii europene este ţinută în loc de sectoarele care depind din plin de interacţiuni fizice, cum ar fi restaurantele, turismul, evenimentele şi traficul aerian. În plus, nivelurile de dinainte de criză ale PIB-ului nu vor fi atinse până la finalul lui 2021 şi vor rămâne la 2,5% sub nivelul pe care l-ar fi înregistrat fără pandemia de coronavirus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO