Business Internaţional

Pandemia n-a reuşit să pună salariile din Europa de Est în lockdown: Remuneraţiile au continuat să crească atât în sectorul public, cât şi în cel privat

În Polonia, cea mai mare economie est-europeană, salariile, deşi au scăzut în trimestrul doi, şi-au revenit şi au depăşit chiar şi nivelurile din primele trei luni ale anului.

În Polonia, cea mai mare economie est-europeană, salariile, deşi au scăzut în trimestrul doi, şi-au revenit şi au depăşit chiar şi nivelurile din primele trei luni ale anului.

Autor: Bogdan Cojocaru

22.12.2020, 00:08 2085

La începutul anului trecut, când Europa de Est era în plin avânt economic, sindicatele fabricilor Audi din Ungaria au profitat de penuria de forţă de muncă din ţară pentru a forţa, inclusiv printr-o grevă de amploare, majorări de salarii. Tactica a funcţionat şi angajaţii unguri şi angajatorii nemţi au semnat un acord pe trei ani, pentru majorări de 36%, în martie anul acesta când în Europa de Vest erau aplicate primele măsuri de lockdown de amploare în societate şi economie pentru stoparea pandemiei.

Luna aceasta, cu pandemia perturbând acti­vitatea economică şi punând în pericol locuri de muncă şi când nu se mai vorbeşte de penuria de forţă de lucru, sindicatele de la uzinele Mercedes-Benz din Ungaria şi managementul local al constructorului auto german au stabilit un acord pentru majorarea remuneraţiei de bază cu 90.000 de forinţi (apro­ximativ 250 de euro) de-a lungul a doi ani. Con­ducerea complexului auto de la Kecskemét a asigurat, de asemenea, că numărul de angajaţi ai fabricilor nu se va micşora până la sfârşitul anului 2022. La Kecskemét lucrează peste 4.400 de salariaţi. Astfel de majorari de salarii au loc într-o in­dustrie care a devenit motorul de creştere al economiei maghiare şi continuă să fie la fel şi în pandemie. 

Însă salariile cresc nu doar în industria auto din Ungaria. Statistic, remuneraţiile s-au majorat în general în economiile est-europene în vremea pan­demiei. În Ungaria, nu toată lumea se bucură pentru acest lucru.

Acolo, la începutul lunii, un grup de angajatori importanţi a spus că majorarea salariului minim pe economie plănuită pentru anul viitor ar trebui amânată din cauza incertitudinilor cauzate de pandemie, scrie agenţia MTI.  Salariul minim a urcat cu 8% atât în 2019, cât şi în 2020, în timp ce unele taxe şi contribuţii au fost diminuate. Angajatorii au calculat că anul acesta ei au plătit mai mult pentru o oră de lucru productivă în termeni reali. Sindicatele, în schimb, propun majorări salariale de 10% de anul viitor. În prezent, salariul minim brut pentru angajaţii calificaţi este de 210.000 de forinţi (585 de euro) pe lună. Salariul net ajunge de obicei la 140.000 de forinţi (390 de euro). Pentru muncitorii necalificaţi, salariul minim brut este echivalent cu 450 de euro, iar cel net cu 300 de euro.

În ansamblu, creşterea salarială anualizată în Un-garia a fost de aproape 10% între ianuarie şi august. Avansul real, care ia în calcul creşterea pre­ţurilor, a fost de 5%. Analiştii de la ING au remarcat că remuneraţiile sunt încă în creştere, deşi una mai lentă. În septembrie, luna pentru care sunt disp­o­nibile cele mai recente date statistice, în ritm anua­lizat majorarea,  a salariilor atât nete, cât şi brute, a fost de aproape 9%. Spre comparaţie, în august, când angajaţii din sănătate au primit mai mulţi bani ca recompensă pentru munca din pandemie, creşterea a fost de 16% - în sectorul public avansul a fost de peste 30%. Încetinirea se datorează mai ales încetării creşterilor în sectorul sănătăţii. În învăţământ, remuneraţiile au înregistrat salturi de peste 10%. În general, în sectorul public salariile au urcat cu 6,5% faţă de septembrie 2019, ceea ce este remarcabil având în vedere pandemia, însă ritmul este cel mai lent de după aprilie 2019.  În sectorul privat, salariile au fost cu 10% mai mari faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, salariile medii brute din sectorul antre­pre­norial au urcat cu 5% în noiembrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la  5.484 zloţi (1.237 euro). În ritm anualizat, salariile au fost cu 0,5% mai mari. În trimestrul trei, salariul mediu brut în sectorul antreprenorial a fost de 5.421 zloţi, faţă de 4.896 zloţi în perioada similară a anului trecut. La nivelul economiei naţionale, indicatorul a fost de 5.294 zloţi, comparativ cu 5.048 zloţi în trimestrul trei din 2019. Analiza datelor oferite de statistica oficială arată că salariile, deşi au scăzut în trimestrul doi, şi-au revenit şi au depăşit chiar şi nivelurile din primele trei luni ale anului. Iar cele mai mici cote de anul acesta sunt apropiate de cele mai ridicate de anul trecut.

Analiştii de la ING consideră evoluţiile sur­prinzător de bune deoarece acestea indică o accelerare, observând totodată că impactul pandemiei asupra pieţei muncii a fost până acum limitat. În octombrie, salariile au urcat cu 4,7% de la an la an. În proiectul de buget pentru 2021 adoptat luna aceasta, guvernul prevede remuneraţii cu aproape 3% mai mari.

În Cehia, cea mai matură economie din regiune, salariul mediu din trimestrul trei s-a situat la 35.400 de coroane (1.347 euro), fiind astfel cu 5% mai mare decât anul trecut, potrivit Biroului de Statistică al Cehiei.

Ajustată la inflaţie, creşterea a fost de 1,7%. Aceasta reprezintă o îmbunătăţire semnificativă faţă de intervalul anterior, când remuneraţiile au scăzut cu 2,5%. Circa 80% din angajaţi au câştigat între 16.612 coroane (632 euro) şi 55.089 de coroane (2.095 euro) pe lună.

Vojtech Benda, oficial de top al băncii centrale cehe, apreciază că datele privind creşterea economică, piaţa muncii şi salariile sunt mai bune decât s-a aşteptat instituţia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO