Business Internaţional

Pandemia îngroapă Germania: Criza sanitară aduce statul german faţă în faţă cu cel mai mare deficit bugetar din ultimii 30 de ani

Pandemia îngroapă Germania: Criza sanitară aduce...

Autor: Dorin Oancea

07.04.2021, 11:13 138

Deficitul din sectorul public german a atins 189,2 miliarde de euro în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, acesta fiind primul din 2013 şi cel mai mare deficit bugetar de la reunificarea Germaniei în urmă cu trei decenii, a declarat Biroul de Statistică, citat de Reuters. 

Pandemia, care a a făcut peste 77.000 de victime în Germania, a devastat cea mai mare economie din Europa, chiar dacă s-a dovedit mai rezistentă decât mulţi se aşteptau, parţial din cauza cererii continue de export din China.

Cheltuielile publice au crescut cu 12,1% până la 1,7 trilioane de euro în 2020, în timp ce încasările din impozite au scăzut cu 3,5%, până la 1,5 trilioane de euro, a declarat miercuri biroul de statistică.

Germania se luptă să controleze al treilea val al pandemiei şi va menţine închise multe afaceri, precum baruri şi cinematografe, cel puţin în această lună.

Cu toate acestea, numărul persoanelor cu program de lucru redus a scăzut luna trecută, reducere de care este responsabil sectorul industrial, care beneficiază de exporturi solide, a declarat institutul Ifo.

În martie, 2,7 milioane de angajaţi lucrau cu program redus, în scădere de la 2,9 milioane, a estimat Ifo. Numărul persoanelor care au participat la acest program a atins un maxim de aproximativ 6 milioane în urmă cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO