Business Internaţional

Pandemia forţează mâna companiilor aeriene să scumpească zborurile. La ce preţ ar putea ajunge un zbor transatlantic

sursa foto: Profimedia

Autor: Dorin Oancea

19.05.2020, 11:21 3868

Companiile aeriene sunt pe cale să se întoarcă pe cerul Europei în această vară, dar peţurile par să se fi dublat, în condiţiile în care un drum la clasa economic în iunie cu Delta Airlines costă 2.126 dolari, iar un bilet la clasa I între Atlanta şi Paris costă 7.085 dolari, relatează forbes.com.

Pentru moment zborurile sunt oprite pentru majoritatea călătorilor, până cel puţin pe 15 iunie. Acest lucru nu a oprit mai multe companii aeriene să programeze zboruri în vară pentru Europa, printre care Delta, Emirates şi Qatar. Pe măsură ce frontierele UE încep să se deschidă, Lufthansa împreună cu subsidiarele sale SWISS şi Eurowings au programant o revenire majoră pentru destinaţii din întreaga Europă în toată luna iunie.

Presa şi specialiştii au speculat asupra ieftinirii sau scumpirii călătoriiilor aeriene călătoria aeriană post-Covid-19 va fi mai ieftină sau mai scumpă. Variaţia preţurilor dintre companii sugerează că depinde de companie. Zborurile din Londra şi spre Londra din SUA sunt de cele mai multe ori mai ieftine decât cele pentru Paris.

La începutul crizei coronei din Europa, în martie, companiile vindeau un zbor transatlantic cu 285 de dolari, în timp ce acum biletele Delta costă cu peste 600% mai mult.

Un alt motiv de creştere a preţurilor ar putea fi preconizata renunţare la locul din mijloc, care ar duce la o scădere a capacităţii de transport la 60%. Asociaţia globală a liniilor aeriene, IATA, a calculat că blocarea scaunelor din mijloc va duce la creşteri importante ale preţurilor la nivel mondial. „Faţă de 2019, tarifele ar trebui să crească dramatic - între 43% şi 54% în funcţie de regiune - doar pentru a se echilibra ”.

Lufthansa încurajează purtarea măştii, în timp ce Alaska şi Delta sunt singurele companii aeriene din SUA care blochează locurile din mijloc.

Alţi transportatori la nivel mondial, inclusiv Emirates, acţionează la fel ca parte a măsurilor lor de siguranţă şi pentru a restabili încrederea consumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO