Business Internaţional

Pandemia forţează băncile germane să perceapă dobânzi negative clienţilor privaţi. Aceştia sunt îndemnaţi să-şi ducă depozitele în altă parte. Băncile spun că nu mai pot absorbi dobânzile negative pe care Banca Centrală Europeană le percep acestora

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Autor: Catalina Apostoiu

02.03.2021, 22:40 6151

Dobânzile sunt negative în Europa de ani întregi. Însă a fost nevoie de un val uriaş de economii acumulate pe fondul pandemiei pentru ca băncile să-şi taxeze deponenţii într-un final, scrie The Wall Street Journal.

Cele mai mari bănci ale Germaniei, Deutsche Bank şi Commerzbank, le percep de anul trecut clienţilor noi o dobândă anuală de 0,5% pentru ca aceştia să-şi poată depozita sume mari la ele. Băncile spun că nu mai pot absorbi dobânzile negative pe care Banca Centrală Europeană le percep acestora. Cu cât au mai multe depozite, cu atât băncile sunt nevoite să parcheze mai mulţi bani la BCE.

Astfel se creează o situaţie neobişnuită, în care băncile care îşi doresc de obicei depozite ca o formă ieftină de finanţare, le transmit clienţilor să plece. Băncile chiar le oferă clienţilor noi instrumente online pentru a-i ajuta să-şi ducă depozitele în altă parte. Băncile din Europa s-au abţinut multă vreme de la a transmite dobânzile negative către clienţi în momentul introducerii acestora de către BCE în 2014. Unele au făcut acest pas doar în cazul clienţilor corporate, cu mai puţine şanse de a se plânge politicienilor locali. Băncile au apelat la alte metode de a trece mai departe dobânzile negative, însă pandemia a schimbat lucrurile. Ratele de economisire au urcat puternic. Iar programele masive de susţinere lansate de BCE au inundat băncile cu depozite.

Băncile s-au folosit de asemenea de problemele generate de pandemie pentru a implementa schimbările operaţionale cărora li se opuseseră multă vreme.

În acest context au apărut platforme online care permit clienţilor să caute dobânzi mai bune la bănci din Europa. Una dintre acestea este Raisin. Potrivit portalului de comparaţii de preţuri Verivox, 237 de bănci din Germania percep în prezent dobânzi negative clienţilor privaţi, în creştere de la 57 înainte de declanşarea pandemiei.

Deutsche Bank, care a introdus dobânzi negative clienţilor noi cu depozite de peste 100.000 de euro, a achiziţionat recent o participaţie în cadrul unui rival al Raisin, Deposit Solutions.

Băncile din Germania sunt în mod deosebit afectate de dobânzile negative pentru că nemţii economisesc foarte mult. Aproximativ 30% din volumul total de depozite din zona euro sunt în Germania, potrivit BCE.

În Danemarca, unde dobânzile au fost reduse sub zero cu doi ani înainte ca acest lucru să se întâmple în zona euro băncile au ajuns să impună astfel de dobânzi şi clienţilor mai puţin avuţi în ultimul an. Banca centrală daneză estimează că aproximativ un sfert din deponenţii ţării sunt afectaţi.

Totuşi, clienţii din această ţară nu sunt nevoiţi în unele cazuri să plătească nimic pentru a se împrumuta. Nordea a început să ofere în ianuarie credite ipotecare pe 20 de ani cu dobândă 0%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO