Business Internaţional

Pandemia face victime şi printre bogaţi, şi printre săraci

Pandemia face victime şi printre bogaţi, şi printre...

Autor: Catalina Apostoiu

17.05.2020, 14:02 970

Statele Unite s-ar putea confrunta cu cea mai îndelungată perioadă de falimente în rândul companiilor din ultimii ani în condiţiile în care coronavirusul a stors viaţa din unele dintre cele mai cunoscute nume de companii şi este aşteptat să facă în continuare victime, potrivit Bloomberg.

Pentru multe companii aflate în dificultate, cum ar fi retailerul de articole de lux Neiman Marcus, măsurile de ca­ran­tină au accelerat efectele unor probleme anterioare cum ar fi supraîncărcarea cu datorii şi incapacitatea de a mulţumi consumatorii cu preferinţe în schimbare rapidă. Pentru altele, da­toriile pe care le acumulează în timpul pandemiei s-ar pu­tea dovedi incapabil de suportat odată pericolul trecut.

Puţine industrii au scăpat neatinse. Numerele sunt ameţitoare, iar situaţia se va înrăutăţi probabil înainte de a se îmbunătăţi. Volumul datoriilor cu probleme din SUA a crescut cu 161% numai în ultimele două luni la peste 500 miliarde de dolari. În aprilie, companiile au intrat în incapacitate de plată a unor datorii de 35,7 miliarde de dolari, al cincilea cel mai mare volum din istorie, potrivit JPMorgan Chase.

Iar până acum în 2020 ritmul depunerii de cereri de protecţie împotriva falimentelor în SUA a depăşit nivelul fiecărui an din 2009, relevă datele Bloomberg.

Chiar şi procesul de faliment este complicat de virus, dis­tan­ţarea socială oprind companiile de la a organiza vânzări de ac­tive care le-ar putea ajuta. Iar deşi Washingtonul oferă sus­ţi­nere unor industrii, valul de falimente este aşteptat să con­ti­nue.

Coronavirusul provoacă probleme majore pieţelor emergente în egală măsură. Acestea ar putea suferi un nou val de vânzări masive către sfârşitul acestui an, afectându-le procesul de redresare de pe urma pandemiei şi sporind pierderile ce au atins deja 3.000 miliarde de dolari, relevă un sondaj citat de Bloomberg.

Următorul episod de vânzări frenetice va începe probabil până în luna septembrie, potrivit majorităţii celor 61 de investitori, strategi şi trader chestionaţi luna trecută. America Latină este aşteptată să devină regiunea cu cele mai slabe performanţe pentru monede, obligaţiuni şi acţiuni în semestrul al doilea al acestui an.

Totuşi, deşi se aşteaptă la o nouă rundă masivă de vânzări, majoritatea celor chestionaţi au declarat că anticipează în continuare  o redresare, majoritatea acestora considerând că activele vor încheia anul 2020 peste nivelurile la care se situează în prezent.

Investiţiile în pieţe emergente au înregistrat o revenire semnificativă de la nivelurile iniţiale de după izbucnirea pandemiei, indicele MSCI Emerging Markets înregistrândcel mai puternic avans lunar din patru ani în aprilir. Deşi perspectivele rămân volatile, majoritatea celor chestionaţi văd în continuare creşteri pe trei categorii de active până la sfârşitul anului.

În raport cu pieţele dezvoltate, cei chestionaţi se aşteaptă ca monedele şi acţiunile pieţelor emergente să subperformeze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO