Business Internaţional

Pandemia ar putea produce schimbări dramatice în industria cărnii

Pandemia ar putea produce schimbări dramatice în...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.06.2020, 00:06 3129

Aproape trei sferturi dintre cele mai mari companii de carne, peşte şi produse lactate din lume au fost etichetate ca având un risc „ridicat“ de pandemie şi au fost criticate într-o analiză destinată investitorilor pentru incapacitatea lor de a preveni izbucnirea de noi boli care apar la animale şi se pot transmite la om, scrie Euractiv.

Raportul, realizat de FAIRR, o reţea globală de investitori susţinută de investitori instituţionali, îşi propune să ofere informaţii despre modul în care criza actuală a afectat industria cărnii, vulnerabilitatea industriei la şocurile viitoare şi rolul pe care sectorul îl joacă în crearea de riscuri pandemice viitoare. Concluzia analizei este că sectorul se chinuie din cauza COVID-19 şi că pandemia ar putea fi „paiul care rupe spatele industriei cărnii“. Astfel, scriu autorii, „producţia intensivă de animale are un risc serios de a crea şi răspândi o viitoare pandemie“. În SUA, o serie mare de focare de COVID au oprit instalaţiile de prelucrare a cărnii, iar o astfel de tendinţă începe să fie vizibilă şi în UE, cu consecinţe posibil dăunătoare pentru sector. Clasificarea Pandemică foloseşte datele colectate de indicele producătorilor de carne Coller FAIRR, conceput pentru a fi un instrument de evaluare a rezistenţei în lanţul alimentar global şi pentru a atenua viitoarele catastrofe, precum şi pentru a ajuta investitorii să ia decizii vitale.

Clasificarea se face în funcţie de un set de şapte criterii considerate esenţiale în prevenirea viitoarelor pandemii pornite de la animale. Acestea includ siguranţa angajaţilor şi a alimentelor, defrişarea şi gestionarea biodiversităţii, bunăstarea animalelor şi administrarea antibioticelor.

Cercetarea, intitulată „O industrie infectată“, le spune investitorilor că industria cărnii va fi supusă unui control sporit şi unei reglementări care ar putea include noi protocoale de securitate biologică pentru evitarea izbucnirii de focare de boală. „Este necesară o schimbare monumentală şi coordonată în pregătirea profesională, securitate şi supraveghere în domeniul biosecurităţii, în special pe pieţele emergente“, spune acesta, adăugând că, pe baza informaţiilor disponibile în prezent, autorii „se aşteaptă să vadă schimbări materiale de reglementare şi de piaţă“.

Fragilitate aparentă a sectorului a determinat acum banca de investiţii şi servicii financiare Goldman Sachs să eticheteze efectivele de animale ca fiind una din cele două materii prime cu cel mai mare risc pentru investitori anul viitor. Cealaltă este petrolul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO