Business Internaţional

Panama Papers, cel mai mare scandal de evaziune fiscală şi spălare de bani din ultimul deceniu. Sunt implicaţi şi oameni de afaceri din România

Panama Papers, cel mai mare scandal de evaziune fiscală...

Autor: Roxana Maciuca

04.04.2016, 08:47 3628
Apropiaţi ai lui Vladimir Putin, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul premier, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, preşedintele argentinian Mauricio Macri, fostul premier irakian Ayad Allawi, premierul pakistanez Nawaz Sharif, dar şi Michel Platini şi Lionel Messi sunt doar câteva dintre cei care şi-ar fi ascuns averile folosinduse de off-shore-uri. Este vorba de o reţea uriaşă de 214.000 de astfel de societăţi, înregistrate în paradisuri fiscale, ale cărei documente aflate în arhivele secrete ale unei societăţi de consultanţă panameze au ajuns în posesia presei. 107 instituţii media au lucrat la o anchetă amplă, consultând aproape 11,5 milioane de fişiere ale societăţii Mossack Fonseca, documentele fiind denumite generic „Panama Papers.
 

În centrul acestei reţele se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanţă pentru crearea companiilor offshore, societăţi care ascund identitatea reală a proprietarilor lor.  Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, ţară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei şi o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude şi activităţi de criminalitate organizată. Documentele din arhivele sale arată că, începând din anul 1977 şi până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entităţi offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienţi proveniţi din peste 200 de ţări şi teritorii.

Pe lista clienţilor se află, potrivit Le soir, apropiaţi ai preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care ar fi rulat 2 miliarde de dolari, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul premier, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, copiii preşedintelui Azerbaidjanului, preşedintele argentinian Mauricio Macri, fostul premier irakian Ayad Allawi, premierul pakistanez Nawaz Sharif, dar şi Michel Platini şi Lionel Messi.

Potrivit Le Monde, cei din anturajul lui Vladimir Putin provin toţi din zona Sankt-Petersburg şi au fost apropiaţi ai preşedintele Rusiei pe vremea când acesta era, în anii ă90 eminenţa cenuşie a primarului  oraşului. Tehnicile folosite pentru a scoate din Rusia sume uriaşe de bani erau credite acordate de băncile publice ruse şi care nu au mai fost rambursate niciodată, împrumuturi transferate din mână în mână până când s-au evaporat, cesiunea de acţiuni fictive, onorarii nejustificate pentru activităţi de „consultanţă” sau despăgubiri acordate în schimbul unor aşa zise operaţiuni comerciale nereuşite.

Vedeţi mai multe pe Gândul

Directorul firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului legat de imensa scurgere de documente anunţată duminică, a negat orice implicare, spunând că firma sa a căzut victimă "unei campanii internaţionale împotriva confidenţialităţii".

Ziarul german Suddeutsche Zeitung a anunţat că a primit 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei de avocatură, pe care le-a împărtăşit cu peste 100 de instituţii de presă internaţionale, printre care şi Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

Ramon Fonseca, directorul firmei de avocatură Mossack Fonseca, specializată în creearea de companii offshore, a confirmat într-un interviu telefonic cu Reuters scurgerea de informaţii, precizând că este vorba despre una "limitată".

Fonseca, cofondatorul firmei şi oficial în guvernul panamez până în martie, a declarat că firma sa a creat peste 240.000 de astfel de companii, adăugând că majoritatea acestora au fost folosite pentru "scopuri legitime".

ICIJ a publicat duminică detalii despre sume de miliarde de dolari din tranzacţii financiare obscure care au fost transferate prin numeroase conturi de offshore.

Publicaţia britanică The Guardian susţine că documentele demonstrează existenţa unei reţele de înţelegeri şi împrumuturi secrete offshore care valorează două miliarde de dolari ce conduc către prieteni apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Fonseca a insistat asupra faptului că firma sa nu este responsabilă de activităţile companiilor pe care le incorporează.

"Scopul nostru este să creăm structuri legale pe care să le vindem unor intermediari precum bănci, firme de avocatură, trusturi şi ei au clienţii lor pe care noi nu-i cunoaştem", a declarat Fonseca, adăugând că toţi clienţii firmei au fost informaţi despre "această problemă".

"Credem că este vorba de o campanie internaţională împotriva dreptului la confidenţialitate. Dreptul la confidenţialitate este un drept uman, dar sunt oameni în lume care nu înţeleg asta. Noi credem cu tărie în respectarea confidenţialităţii şi vom continua să lucrăm asupra acestei chestiuni pentru ca dreptul la confidenţialitate să funcţioneze în cadre legale", a declarat Fonseca.

Printre cei vizaţi de ancheta Panama Papers se află şi premierul Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson, dar şi pesronalităţi sportive ca Lionel Messi şi Michel Platini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO