Business Internaţional

Pâinea se scumpeşte în Europa de Est. În Ungaria subiectul este unul exploziv, în Polonia cumpărătorii fac scandal pe reţelele de socializare, iar în Bugaria presa aminteşte o veche zicală care spune că „nimeni şi nimic nu e mai presus de pâine“

Mulţi jucători de pe piaţa alimentară din Grecia şi Bulgaria cer guvernelor lor reducerea TVA.

Mulţi jucători de pe piaţa alimentară din Grecia şi Bulgaria cer guvernelor lor reducerea TVA.

Autor: Bogdan Cojocaru

27.10.2021, 22:46 213

Pâinea se scumpeşte peste tot în Europa de Est, unde alimentele au cea mai mare pondere în cheltuielile unei gospodării, iar specialiştii cred că majorările de preţuri vor continua sub impactul grâului, energiei şi forţei de muncă mai scumpe. În Ungaria, ziarele scriu că preţurile au atins deja un prag psihologic, iar costurile pentru brutăriile mici se apropie de niveluri la care vor deveni de nesuportat, adică dincolo de care micile afaceri cu pâine şi produse de patiserie vor da faliment.

În Europa, în special în economiile mai sărace, dar şi în cele mai mari, pâinea este principalul aliment, consumat în diferite sortimente. În est consumul este dominat de pâinea produsă industrial, iar în Franţa şi Germania sunt preferate şi produsele artizanale. Ungaria este unul din cei mai mari consumatori de pâine, cu cantităţi undeva între 50 şi 70 de kilograme pe cap de locuitor pe an. În acelaşi grup de consum mai intră ţări precum Polonia, Franţa şi Portugalia, potrivit datelor Bread Initiative, o asociaţie europeană a producătorilor de pâine.

În Ungaria, preţurile grâului au crescut, făina s-a scumpit în mai multe rânduri, electricitatea şi gazele se scumpesc deoarece preţurile gazelor pentru consumatorii industriali nu sunt limitate precum cele pentru populaţie, iar costurile cu carburanţii sunt la cote record. De aceea, inevitabil, pâinea s-a scumpit şi este de aşteptat ca tendinţa să continue şi anul viitor.

În vară, presa încerca să speculeze când preţul mediu al pâinii va atinge pragul psihologic de 400 de forinţi (1,1 euro) pe kilogram, scrie portalul de ştiri şi analize Index.hu. Indicatorul era de 374 de forinţi în ianuarie şi a ajuns la 399 de forinţi în septembrie, preţul mediu de la raft.

Datele statistice deocamdată nu acoperă perioada de după, dar se poate presupune că preţurile s-au dus şi mai mult în sus, având în vedere că de atunci a mai avut loc o etapă de scumpire a făinii. Un nou episod de scumpiri este posibil în ianuarie, tot din cauza creşterii preţurilor materiei prime principale, avertizează Jozsef Septe, preşedintele Asociaţiei brutarilor maghiari.

Jucătorii de pe piaţă nu cred că făina se va ieftini anul viitor, după creşteri ale cotaţiilor totalizând 30% până acum anul acesta. Făina are o pondere de o treime din costul total de pro­ducţie. Dar s-au scumpit şi alte materii prime: uleiul cu 33% faţă de anul trecut, iar margarina cu 15%. Septe se plânge şi de viitoarea majorare a salariului minim pe economie, în ianuarie, care poate deveni o povară mult prea grea pentru brutăriile mici. De aceea, unii analişti prezic că până la mijlocul anului viitor costurile pentru producerea unei pâini vor creşte şi cu 30-40%.

„Din nefericire, toate se vor sparge în capul nostru“, spune Peter Ifju, patron al unei brutării artizanale. „Când un furnizor creşte preţurile, trebuie să facem şi noi acelaşi lucru deoarece dacă veniturile noastre scad sfârşitul brutăriei este aproape.“ Pentru afacerile de profil, şi costul cu forţa de muncă este important deoarece ele folosesc din plin munca de noapte, mai scumpă.

În Polonia, cea mai mare economie din regiune, în timpul Forumului Economic de la Karpacz premierul Mateusz Morawiecki a fost întrebat cât costă o pâine. Şeful guvernului a dat un răspuns evaziv, ceea ce a stârnit o reacţie în lanţ în presă.

Ca şi Ungaria, Polonia se îndreaptă spre alegeri, iar partidul aflat la guvernare anterior s-a scufundat tocmai sub presiunea senzaţiei publicului că politicienii săi s-au rupt de realităţile din societate.  Potrivit portalului dlahandlu.pl, la sfârşitul lunii august, cea mai ieftină, şi populară, pâine poloneză costa 3,69 de zloţi (0,8 euro).

Pâinea artizanală poate ajunge să coste între 10 şi 20 de zloţi. Iar „costurile cresc de la o zi la alta şi vor continua, cu siguranţă, să crească“, spune Stanislaw Butka, preşedintele Asociaţiei brutarilor artizanali din Polonia, citat de Fakt.

Şi producătorii de pâine din această ţară se plâng că trebuie să majoreze preţurile din cauza scumpirii electricităţii, gazelor şi grâului. Însă dacă pâinea mai scumpă este un subiect îndelung dezbătut în presa maghiară, presa poloneză pare că abundă deÖreţele de pâine făcută în casă. Aceasta poate şi pentru că pâinea făcută în gospodărie a devenit o tendinţă puternică acolo. Totuşi, social-media abundă de dovezi cu preţuri exagerat de mari.

Conform statisticii poloneze, în noiembrie 2015 o jumătate de kilogram de pâine ordinară costa 2,20 de zloţi. În iulie 2021, preţul ajunsese la 3,14 zloţi, o creştere de aproape 43%. În Bulgaria, unde consumul de pâine este printre cele mai mari din Europa, analiştii prezic o explozie a preţului grâului şi, inevitabil, scumpirea pâinii. Scumpirile se vor vedea până la sfârşitul anului. Însă unii producători asigură că au rezerve suficiente pentru a absorbi costurile mai mari, spune pentru dnes.bg Mariana Kukuşeva, preşedinta Federaţiei brutarilor şi cofetarilor bulgari.

Unele brutării negociază cu supermarket-urile noile preţuri. Kukuşeva prezice scumpiri de câteva stotinki (sutimi) la pâine, dar şi altele mult mai mari la alte produse alimentare. Însă unele ziare scriu că sunt de aşteptat creşteri de preţuri ameţitoare, ceea ce nu este de bine într-o ţară unde o veche zicală spune că „nimeni şi nimic nu e mai presus de pâine“. În Grecia, tot un campion european la consumul de pâine, categorie în care intră şi Românie, preţurile acestui aliment de bază au urcat deja cu 15%, scrie Kathimerini. Mulţi jucători de pe piaţa alimentară din Grecia şi Bulgaria cer guvernelor lor reducerea TVA.

Scumpirile au ajuns şi în Franţa, unde unii brutari au majorat preţurile franzelei în medie cu 10 eurocenţi. Alţii au preferat să menţină preţurile principalului sortiment de pâine din Franţa şi scumpească alte sortimente. În Kosovo, preţurile pâinii şi făinii au urcat cu 40-50%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO