Business Internaţional

Pădurile ucigaşe ale Portugaliei aduc exporturi de 3 miliarde euro, cu 3.000 de locuri de muncă

PlantaŢiile de eucalipt acoperă un sfert din suprafaţa de pădure a Portugaliei

PlantaŢiile de eucalipt acoperă un sfert din suprafaţa de pădure a Portugaliei

Autor: Bogdan Cojocaru

21.06.2017, 00:00 1235

Incendiile devastatoare de pădure din Portugalia, care au făcut cel puţin 63 de victime, nu au venit ca o surpriză. Ecologiştii au avertizat de mult timp că plantaţiile extinse de eucalipt, care acoperă o mare parte din ţară şi care acum sunt distruse de foc, pot aduce dezastru, scrie Politico. Eucaliptul este mai periculos decât alţi copaci. „Frunzele şi scoarţa se aprind foarte uşor, iar bucăţile de coajă pot fi uşor purtate de vânt, contribuind astfel la propagarea focului“, explică Joso Branco, preşedinele grupului ecologist Quercus.

Nativ din Australia, eucaliptul a fost adus în Europa în secolul XVIII. În Portugalia, planta a fost folosită pentru reîmpăduriri rapide şi pentru prevenirea eroziunii solului. După mijlocul secolului XX a devenit materie primă pentru industria celulozei şi hârtiei. Pădurile de eucalipt acoperă un sfert din suprafaţa de pădure şi prin faptul că epuizează rapid umezeala din sol şi reprezintă o ameninţare pentru speciile autohtone. Eforturile de a limita răspândirea culturilor de eucalipt au fost blocate de lobby-ul puternicei industrii a hârtiei.

„Restricţionarea celei mai importante materii prime pentru industria hârtiei ar afecta dramatic competitivitatea acesteia şi balanţa comercială a ţării“, avertiza asociaţia producătorilor de hârtie CELPA când guvernul a propus interzicerea culturilor noi de eucalipt. „Interdicţia ar distruge mii de locuri de muncă în silvicultură, multe din regiuni extrem de sărace.“ De la coli de scris la hârtie igienică, hârtia este importantă pentru exporturile portugheze. Anul trecut, exporturile de celuloză şi hârtie s-au situat la trei miliarde de euro şi au reprezentat aproape 5% din total. Industria asigură 3.000 de locuri de muncă, cele mai multe în zonele rurale. Acum, când nebunia incendiilor continuă, CELPA păstrează tăcerea privind riscurile pe care le presupun pădurile de eucalipt.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO