Business Internaţional

(P) Un senzor versatil pentru misiuni critice

(P) Un senzor versatil pentru misiuni critice

Autor: Publicitate

26.08.2020, 11:43 3582

Cu posibilităţi de supraveghere la distanţe îndepărtate şi o alertă constantă, radarele oferă senzorul critic pentru apărarea naţională. Având rol de ochi şi urechi pentru sistemele de supraveghere, radarele reprezintă elementul cel mai critic în avertizarea timpurie, supravegherea spaţiului aerian, apărarea aeriană terestră (GBAD - Ground-Based Air Defence), apărarea împotriva rachetelor balistice (BMD - Ballistic Missile Defence) şi împotriva rachetelor, focului artileriei şi mortierelor (RAM - Rocket, Artillery and Mortars). În trecut, fiecare dintre aceste misiuni a necesitat un sistem radar specific, dar inovaţiile recente în proiectarea  microundelor şi a electronicii au permis sistemelor radar multifuncţionale să-şi asume cu rezultate mai bune multe dintre misiunile  dedicate platformelor tradiţionale.

„Cu peste 100 de sisteme comandate şi 70 livrate şi funcţionale în toată lumea,  radarul ELM-2084 al IAI Elta Systems este singurul din lume cu misiuni multiple (MMR - Multi-Mission Radar) validate în luptă, care are un palmares operaţional validat în numeroase aplicaţii din Israel şi din străinătate”, a declarat Israel Lupa, directorul general al diviziei radar Elta Systems.  Potrivit lui Lupa, de la introducerea lor în exploatare de la începutul deceniului, aceste sisteme s-au maturizat, demonstrând o fiabilitate excelentă, în special cu introducerea tehnologiei Nitrit de Galiu (GAN), care maximizează puterea şi densitatea modulului Emisie/Recepţie (T/R).

Datorită rolului lor important în supraveghere şi avertizare timpurie, sistemele radar sunt adesea utilizate în sprijinul forţelor comune şi ale coaliţiei. Sistemele MMR sunt proiectate cu interfeţe deschise care acceptă protocoale şi aplicaţii definite de utilizator. În cazul în care este necesară integrarea protocoalelor clasificate sau senzitive, arhitectura deschisă permite partenerilor de afaceri locali ai lui Elta să adapteze sistemul şi să-l integreze cu mediul operaţional al clientului. Această procedură a fost validată încă o dată în proiectele recente, în care radarele Elta au fost integrate cu sistemele de comandă şi control ale NATO de către membrii alianţei.

Ca parte a sistemului de apărare anti-rachetă şi aeriană al Israelului, MMR a demonstrat conectivitatea completă şi interoperabilitatea cu alte sisteme de apărare aeriană terestră (GBAD), sistemele de comandă şi control ale Israelului şi ale partenerilor aliaţi. Acestea includ sistemele Arrow şi Iron Dome, precum şi sistemele americane care vor sprijini apărarea Israelului în caz de urgenţă - sistemele AEGIS ale Marinei SUA, radarele TPQ-2, Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) şi sistemele de rachete Patriot. Această capabilitate este pusă în aplicare din 2016 şi a fost testată de forţele israeliene şi americane într-o serie de exerciţii Juniper Cobra.

Urmează câteva dintre cele mai recente aplicaţii MRR

Apărare multi-stratificată aeriană şi anti-rachetă:

MMR furnizează senzorul radar primar pentru sistemul de apărare aeriană si de rachete David's Sling dezvoltat de Rafael Advanced Defense Systems şi Raytheon. David's Sling a fost inclus în cadrul sistemului de rachete de apărare multi-stratificată din Israel şi a fost selectat printre puţinii finalişti la mai multe programe europene GBAD. Radarul ELM-2084 oferă un activ privind achiziţia ţintei la scară largă, oferind sistemului de management al luptei descoperirea, urmărirea şi achiziţia ţintei. Cu descoperirea la distanţe mari a ţintelor cu secţiune radar redusă (RCS – Radar Cross Section), sistemul David's Sling poate urmări toate tipurile de ţintă - de la aeronave, rachete balistice şi de croazieră şi drone.

Acelaşi radar este folosit şi de sistemul împotriva rachetelor, artileriei şi mortierelor (C-RAM - Counter Rocket, Artillery and Mortar), ca senzor, care sprijină sistemul de apărare activ C-RAM Iron Dome.  În acest rol, MMR acoperă o distanţă mai mică cu rezoluţie foarte mare, pentru a descoperi ţinte rapide şi cu RCS redusă, cu evoluţie în traiectorie balistică, urmăreşte sute de ţinte simultan şi prezice punctul lor de origine şi punctul de impact, aceste informaţii permiţând sistemului de management al luptei să traseze traiectorii potenţiale de interceptare. De la prima implementare în 2011, sistemul a combătut cu succes peste 1.500 de ţinte RAM, oferind o apărare strategică pentru comunităţile de-a lungul Israelului. Mai multe ţări străine şi-au exprimat interesul deosebit pentru această capabilitate unică.

Supravegherea aeriană strategică:

ELM-2084 a fost selectat pentru a moderniza sistemul de supraveghere aeriană strategică din Israel, care constă în prezent din radare convenţionale poziţionate în locaţii fixe. Bazându-se pe tehnologia de ultimă oră, ELTA a reuşit să obţină aceeaşi putere ca a radarelor vechi, cu un sistem compact, relocabil rapid, care oferă performanţe, agilitate şi funcţionalitate superioare. ELM-2084 a demonstrat capabilitatea de a satisface şi de a depăşi performanţele radarelor tradiţionale, atât în materie de supraveghere, cât şi în urmărire. Cu MMR, acele active strategice devin mai eficiente şi creşte capacitatea de supravieţuire, cu un singur sistem care înlocuieşte radarele separate care au asigurat suportul fiecărei sarcini. Mai mult, mobilitatea radarului permite relocarea rapidă între locaţii, îmbunătăţind capacitatea de supravieţuire şi recuperarea în timpul atacului.

Contracrarea focului artileriei şi direcţionarea tragerii

Prima aplicaţie a MMR a fost înlocuirea radarului de localizare a artileriei Raytheon TPQ-36 a Forţelor de Apărare a Israelului cu un sistem modern, mai puternic şi versatil, care ar acoperi o rază de acţiune mai mare, cu o precizie de amplasare mai bună şi o rezoluţie îmbunătăţită pentru a facilita precizia loviturilor indirecte. Cel mai recent radar ELM-2084 a fost selectat de armata canadiană pentru a descoperi şi localiza tragerea indirectă ostilă. Elta Systems va livra 10 astfel de radare către Rheinmetall Canada, care a fost selectat contractor principal al programului.

În acest caz, MMR descoperă şi localizează sursele de foc indirect, inclusiv artileria, mortierele şi rachetele, precum şi grenadele cu propulsie rachetă (RPG), drone şi alte muniţii indirecte. Cu aceste informaţii se poate răspunde eficient pentru a asigura protecţia bazelor de operare înaintate şi forţele desfăşurate. Într-o misiune secundară, MMR oferă, de asemenea, supraveghere aeriană la joasă altitudine, pentru o imagine integrată aer-sol de-a lungul zonei de responsabilitate a brigăzii. Ca sistem transportabil şi tractat, MMR se poate instala rapid în orice locaţie accesibilă cu vehiculul sau încărcat şi transportat ancorat cu legături cu elicopterul, cu instalare şi strângere în mai puţin de 20 de minute.

În calitate de contractor principal, Rheinmetall va permite armatei canadiene să partajeze informaţiile obţinute de MMR cu aliaţii NATO. O soluţie similară a fost pusă în aplicare recent cu un alt sistem radar Elta - ELM-2085 L-Band Conformal Airborne Warning Early (CAEW), soluţie livrată forţelor aeriene italiene. Integrarea acestor radare în sistemul de comandă şi control NATO a fost realizată de Leonardo, subcontractant în cadrul programului.

Sistemul de apărare civilă de avertizare timpurie din Israel

MMR oferă un senzor cheie care permite Comandamentul regional al Forţelor de Apărare din Israel (Home Front Command) să emită alerte la nivel local (la nivel de stradă), mai degrabă decât la nivel regional sau naţional. În timpul unui conflict în care rachetele sunt lansate în centrele sale populate, sistemul oferă alerte în timp util celor care sunt în pericol, în timp ce cetăţenii care nu sunt ameninţaţi cu atac pot continua rutina lor zilnică. Acoperirea excepţională şi rezoluţia ridicată a MMR contribuie la o astfel de capabilitate fără precedent, deoarece radarul descoperă şi urmăreşte cu precizie sute de ţinte, prezicând punctul de impact pentru fiecare traiectorie. Această capabilitate îmbunătăţeşte atât apărarea activă, cât şi avertizarea timpurie selectivă pentru comunităţile ameninţate.

Fiind unul dintre cele mai importante centre de excelenţă pentru tehnologia radar şi furnizor de radar strategic din Israel, radarele avansate multi-misiune ale Elta sunt dovedite a fi cele mai capabile şi mai mature sisteme radar, de încredere pentru numeroşi clienţi pentru a îndeplini misiuni de apărare naţională şi de suport în cadrul alianţei.

 
 

Advertisement

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO