Business Internaţional

Otelarii vor sa tina importatorii la distanta

14.01.2003, 00:00 17

Companiile americane din industria otelului au adresat la sfarsitul saptamanii trecute o petitie administratiei de la Washington cerand cresterea taxelor impuse la importurile de otel din toate tarile in curs de dezvoltare, deja aflate la un nivel destul de ridicat, argumentand ca cresterea de proportii a acestor importuri submineaza protectia promisa industriei americane.
Aceasta noua initiativa vine la aproape un an dupa ce presedintele George W. Bush a crescut taxele percepute la majoritatea importurilor de otel cu pana la 30%. Preturile au crescut brusc in urma acestei decizii, iar majoritatea companiilor americane din industria otelului au devenit din nou profitabile. Totusi, industria se pregateste sa lanseze o noua campanie pentru a obtine protectie suplimentara impotriva competitiei externe.
Un grup de companii in frunte cu Nucor, al doilea producator american de otel, a avertizat vineri in privinta crizei potentiale in care va intra aceasta ramura industriala daca nu se intreprind masuri de limitare a importurilor in crestere din tarile in curs de dezvoltare. Grupul de producatori americani cere astfel extinderea taxelor asupra unui numar de 30 de alte state fata de cele care se afla in prezent sub incidenta acestei reglementari si asupra importurilor de otel din Mexic.
Cumulat, aceste state contribuie cu 22% la importurile Statelor Unite de produse plate din otel, fata de 13% in 2001. In ciuda propunerilor venite din partea grupului de otelari americani, nu este de asteptat ca administratia de la Washington sa extinda taxele si asupra acestor tari, deoarece in structurarea protectiei initiale referitoare la taxe, Statele Unite au exclus in mod special statele in cauza pentru a limita criticile aduse politicii sale, pe plan international.
Grupul de companii americane a precizat ca, in cazul in care nu le sunt satisfacute cererile, vor initia un nou val de procese de practici comerciale incorecte, care ar putea obliga autoritatile americane la restrictionarea acelor importuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO