Business Internaţional

„Oricum intenţionez să emigrez“. Prin pomenile electorale date pensionarilor, politicienii germani riscă să-i alunge pe tineri

În primăvară, 54% dintre nemţi se declarau satisfăcuţi sau foarte satisfăcuţi de performanţa guvernului Merkel

În primăvară, 54% dintre nemţi se declarau satisfăcuţi sau foarte satisfăcuţi de performanţa guvernului Merkel

Autor: Bogdan Cojocaru

06.07.2016, 21:41 2592

Într-o Europă în plin proces de scin­dare, cu o criză a refugiaţilor pe cap şi cu probleme în sistemul ban­car, establishmentul politic german a lansat o dezbatere de amploare de­spre beneficii mai mari acordate de sistemul pu­blic de pensii al ţării. Cu ochii pe ale­gerile de anul viitor şi în criză de po­­pula­ritate, politicienii aflaţi la guvernare îi vâ­­­ne­a­ză pe pensionari cu propuneri de pen­sii ge­ne­­roase.

Dezbaterea neglijează însă un segment impor­tant, de care depinde viitorul societăţii ge­r­mane: tinerii, crede Werner Eichhorst, di­rec­­torul de politici de muncă europene la Institutul pentru Studiul Muncii din Bonn. În­gri­jorările sale au fost publicate de revista Fortune.

Pensionarii sunt cheia succesului imediat în alegeri, aşa cum a demonstrat-o referendumul britanic: bătrânii votează mai mult decât tinerii, iar pensionarii britanici au ales în marea lor majoritate Brexitul. Cei mai mulţi tineri ar fi preferat rămânerea Marii Britanii în UE. Însă, în Gemania, insistenţa pe pensionari s-ar putea dovedi cheia unui mare eşec.

Un exemplu: când a fost întrebată de un reporter al Deutsche Welle despre nivelul ridicat al taxelor şi contribuţiilor sociale, o tânără a mărturisit că, deşi nu o încântă aceas­tă tendinţă, nu este îngrijorată. „Ori­cum intenţionez să emigrez“, a spus ea. „Poa­te în Canada sau în Australia“.

Când campaniile electorale bat la uşă, politicienii, fie ei din Europa, fie din SUA, au tendinţa să ignore astfel de răspunsuri. De această dată, ei ar face bine să asculte, crede Eichhorst. Politicienii trebuie să echilibreze dinamicile dintre generaţii, nevoile sociale şi să se gândească la sustena­bili­tatea în viitor a sistemului de pensii. Sta­tis­tica ar trebui să-i pună pe gânduri. Datele din cea mai recentă ediţie a analizei OCDE „Impozitând salariile“ arată că angajatul necăsătorit şi fără copii din Germania care câştigă salariul mediu pe economie suportă a treia cea mai mare povară fiscală din OCDE (49,4%). Povara taxelor este mai mare doar în Belgia (55,3%) şi Austria (49,5%). Tinerii din Germania, şi nu numai, se confruntă deja cu perspective de angajare mai incerte decât cele ale generaţiei părinţilor lor.

Tinerii se simt, de asemenea, frustraţi că, în timp ce o parte mare din propriile contribuţii la sistemul de asigurări sociale asigură fluxul de cash pentru finanţarea pensiilor generaţiei baby-boom-erilor, finanţarea propriilor pensii este mai puţin asigurată.

Creşterea costurilor suportate de tineri din Germania pentru finanţarea pensiilor este demonstrată de rata de dependenţă pentru următoarele decenii. Indicatorul măsoară numărul de persoane inactive cu vârste de 65 de ani şi mai mari în raport cu numărul total al angajaţilor. În 2013, procentul s-a situat la 41%. în 2030 va ajunge la 57%, iar în 2050 la 70%.

Dacă rămân în Germania, pe tineri s-ar putea să-i aştepte foarte mulţi ani în câmpul muncii. Orice ar vrea politicienii marilor partide din cea mai mare economie europeană să dea ca atenţie electoratului lor înainte de alegeri critice, ei trebuie să rămâna cu picioarele pe pământ. Trebuie să se asigure că povara financiară, deja prea mare, purtată de membrii mai tineri ai forţei de muncă nu va deveni şi mai grea. Este important ca politicienii să-i ţină pe tineri motivaţi şi dispuşi să-şi poarte povara. Orice greutate suplimentară ar putea deveni picătura care umple paharul.

Actualele condiţii financiare fac şi mai nesigur viitorul pensiilor. Fondurile de pensii se chinuie să găsească randament într-un mediu cu dobânzi negative. Dobânzile mici fac, de asemenea, nerentabile depozitele nemţilor care pun bani deoparte pentru pensionare. 

În aceste condiţii nu este de mirare că cotele de popularitate ale politicienilor germani fluctuează puternic. În iarnă, când criza refugiaţilor era în topul îngrijorărilor, rata de aprobare a cancelarului german Angela Merkel a scăzut la 46%, cel mai redus nivel din octombrie 2011, de la 75% în urmă cu un an, potrivit unui sondaj Infratest/Dimap. În primăvară, 54% dintre nemţi se declarau satisfăcuţi sau foarte satisfăcuţi de performanţa guvernului Merkel, arată un sondaj ARD. Creşterea salariului minim începea să se simtă puternic la nivelul dispoziţiei nemţilor de a cheltui.

Cât despre problemele din sectorul bancar, doar un exeplu: ieri acţiunile Deustche Bank, cea mai mare bancă germană, s-au prăbuşit la cel mai scăzut nivel din istorie. Titlurile şi-au pierdut 50% din valoare anul acesta. Iar zilele trecute, celebrele Landesbank, bănci de stat locale, şi-au avertizat proprietarii că le aşteaptă vremuri grele. Dobânzile mici şi regulile stricte vor pune presiuni pe profituri mulţi ani de acum încolo, în pofida eforturilor de a reduce costurile. Aceste bănci au legături puternice cu clasa politică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO