Business Internaţional

Orban şi Putin au decis: Ungaria va începe extinderea controversatei centrale nucleare Paks în ianuarie

Orban şi Putin au decis: Ungaria va începe extinderea...

Autor: Catalina Apostoiu

30.08.2017, 00:04 637

Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin au analizat implementarea acordurilor anterioare în cadrul unor discuţii purtate la Budapesta la începutul acestei săptămâni, a anunţat ministrul ungar pentru afaceri externe şi comerţ Peter Szijjarto, citat de Budapest Business Journal.

Preşedintele rus s-a aflat într-o scurtă vizită în capitala ungară cu ocazia deschiderii Campionatului Mondial de Judo, competiţie pe care Budapesta o găzduieşte până pe 3 septembrie.

Ministrul Szijjarto a rezumat discuţiile dintre cei doi oficiali spunând că „deciziile luate anterior încep să dea roade“.

Cele două părţi au confirmat că lucrările de modernizare a centralei nucleare Paks vor începe în luna ianuarie a anului viitor, cu o întârziere de 22 de luni pe care ministrul ungar Szijjarto a pus-o pe seama prelungirii procedurilor UE. Cele două părţi au confirmat de asemenea că firmele ungare vor beneficia de contracte în va­loare de 5 mld. dolari din pro­iectul de 12 mld. dolari, conform înţelegerilor anterioare, a adăugat oficialul ungar.

Statul rus finanţează o mare parte din lucrările de construcţie a două noi reactoare la singura centrală nucleară a Ungariei, compania rusă Rosatom fiind contractorul general pentru proiect.

Preşedintele rus a confirmat în acelaşi timp că se află în relaţii de colaborare cu Turcia, Bulgaria, Serbia şi Ungaria cu privire la infrastructura care ar urma să ducă gazele ruseşti în Europa Occidentală în parte de-a lungul gazoductului South Stream, la care s-a renunţat, a anunţat Szijjarto.

Traiectoria gazoductului va fi decisă până la sfârşitul anului 2019, ceea ce, a declarat ministrul ungar, „înseamnă practic“ că Ungaria va dispune de infrastructura necesară preluării a 10 miliarde de metri cubi de gaze la graniţa sa de sud.

Rusia a renunţat la planurile de construire a gazoductului South Stream în 2014 pe fondul opoziţiei exprimate de Europa. Gazoductul ar fi dus gazele ruseşti în Europa prin Marea Neagră, ocolind Ucraina.

Preşedintele rus l-a invitat pe Orban să asiste la Campionatul Mondial de fotbal organizat anul viitor în Rusia, a declarat Szijjarto, adăugând că premierul ungar a acceptat invitaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO