Business Internaţional

Oraşele californiene cad rând pe rând pradă crizei financiare

Oraşele californiene cad rând pe rând pradă crizei financiare

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

12.07.2012, 00:03 1218

Consiliul local al oraşului ameri­can San Bernardino din California a votat pentru a cere protecţie sub legea falimentului, acesta fiind al treilea oraş din cel mai populat stat american care în decurs de doar câteva săptămâni a optat pentru a fi protejat de creditori, scrie CNBC.

Decizia edililor din San Bernar­di­no, un oraş cu 210.000 rezidenţi situat la aproxi­mativ 100 km de Los Angeles, vine după ce într-un raport al admi­nis­traţiei locale se menţiona că oraşul se con­fruntă cu o criză financiară imi­nentă.

Potrivit raportului, mu­ni­cipalitatea a utilizat toate rezervele financiare, iar estimările cheltuielilor vii­toare arată că acestea vor de­­păşi veniturile cu 45 mi­lioane dolari în anul fiscal curent, care a început la 1 iulie. Oraşul se con­fruntă cu probleme de lichiditate şi nu va putea să îşi achite datoriile şi obli­gaţiile contractuale luna aceasta. Ast­fel, legea falimentului ar oferi munici­piului San Bernardino o oportunitate pentru a-şi restructura finanţele. Însă votul consiliului local pentru declararea falimentului ar putea avea un efect descurajator pe piaţa datoriilor municipale şi ar putea ridica semne de întrebare cu privire la faptul că oficialii locali din California aleg soluţia uşoară de a cere falimentul în loc să facă eforturi pentru a reduce cheltuielile şi a majora veniturile, a afirmat Dick Larkin, analist la HJ Sims.

San Bernardino se alătură altor două oraşe californiene, Stockton şi Mammoth Lakes, care au cerut recent falimentul. După trei luni de negocieri cu creditorii, oficialii din Stock­ton nu au reuşit să obţină concesii pentru a-şi putea acoperi deficitul bugetar de 26 mil. dolari. În consecinţă, Stockton a devenit cel mai mare oraş din SUA care a cerut falimentul, în urmă cu două săptămâni.

De asemenea, staţiunea de schi Mammoth Lakes, care are aproximativ 8.000 de locuitori, a cerut la începutul lunii protecţie sub legea falimentului din cauza unei hotărâri judecătoreşti care obligă administraţia locală să plătească 43 milioane dolari. La fel ca şi Stockton, San Bernardino a fost afectat de prăbuşirea pieţei imobiliare şi de rata ridicată a şomajului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO