Business Internaţional

Optimismul finantistilor din G7, umbrit de pretul in crestere al petrolului

26.04.2004, 00:00 19



Ministrii de finante din G - 7 (grupul celor mai dezvoltate industrial sapte state ale lumii) au promis continuarea "reformelor pro - crestere" pentru a sustine estimarile analistilor care prevad cea mai mare crestere economica din ultimii patru ani, informeaza Bloomberg.



Schimbarile in politicile fiscale si in ceea ce priveste forta de munca "sunt esentiale pentru asigurarea unei mai puternice si mai echilibrate cresteri economice globale", au precizat ministrii de finante la sfarsitul intalnirii din week-end de la Washington.



Oficialii au declarat ca discutiile s-au concentrat asupra sistemelor fiscale, pietei muncii si dezvoltarii relatiilor comerciale, teme precum politicile cursului de schimb fiind mai putin dezbatute. In cadrul ultimei intalniri G-7, ministrii europeni declarasera ca actiunile autoritatilor din Asia pe pietele valuatre au pus prea multa presiune asupra monedei unice europene, pe masura ce dolarul american inregistra o scadere sustinuta.



"Volatilitatea excesiva si modificarile continue ale ratelor de schimb nu sunt de dorit daca vrem crestere econimica", au spus oficialii G - 7, care au adaugat: "Accentuam faptul ca mai multa flexibilitate a ratelor de schimb este de dorit in cadrul majoritatii statelor care in prezent nu inregistreaza o asemena flexibilitate".



Dolarul a pierdut 0,2% in primele trei luni ale anului, cea mai redusa schimbare trimestriala incepand cu primul trimestru al anului 1996, potrivit datelor statistice adunate de Rezerva Federala (FED).



Dolarul s-a apreciat cu 1,3% fata de euro saptamana trecuta dupa ce oficialii FED au anuntat ca se pregatesc sa ridice nivelul ratei dobanzii de referinta, fata de yenul japoneza dolarul castigand 1,1%.



"Piata valutara nu este unul din lucrurile care prezinta o importanta majora pentru G 7," a spus Marc Chandler, strateg - sef la HSBC Securities in New York. "Problemele reale pentru economiile principale ale lumii nu sunt acelea care au nevoie de coordonare", a adaugat Chandler. In aceste conditii, principalul punct pe odinea de zi la intalnirea G 7 l-a constituit cresterea economica. "Economia globala a continuat sa se intareasca de la ultima noastra inalnire din februarie", au precizat ministrii G - 7.



Statele care formeaza Grupul celor 7 - S.U.A, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada - realizeaza aproximativ 2/3 din PIB al lumii.



Una din problemele cele mai stringente la ora actuala o reprezinta preturile in crestere ale energiei, au spus ministrii din statele respective. Pretul titeiului a crescut cu 37% comparativ cu anul trecut, de la ultima reuniune G - 7 din februarie, avansul fiind de 11%. Vineri, la Bursa din New York, pretul titeiului pentru livarile din iunie a fost de 36,46 dolari/baril.



Alexei Kudrin, ministrul de finante din Rusia, care a fost prezent la intalnirea G - 7 a spus ca "Rusia creste productia de petrol", sugerand ca un pret de 27 dolari/baril este un pret optim.



Ministrii au cerut "politici stabile si sustinute" pentru a reduce riscul aparitiei d eprobleme pe pietele emergente. Pentru a ajuta statele incurs de dezvoltare, G - & a cerut principalelor institutii bancare din Asia, Africa, Europa si America de Sud sa -si imbunatateasca "climatul investitional".



Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca o crestere a ratelor dobanzilor si a pretului petrolului se numara printre riscurile care ameninta o perspectiva de altfel foarte buna asupra economiei mondiale. "Productia industriala si relatiile comerciale prezinta o redresare destul de buna si previziunile pentru majoritatea regiunilor lumii sustin ideea unei cresteri economice puternice" au precizat oficialii FMI.



Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean - Claude Trichet, a spus ca institutia respectiva isi pastreaza toate optiunile "deschise" in ceea ce priveste semnele care prezinta o redresare a economiei europene. Potrivit lui Trichet, cea mai "buna contributie" a BCE la sustinerea cresterii economice este sa asigure populatia ca banca centrala va pastra stabile preturile din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO