Business Internaţional

Opinie: Reacţia guvernului ungar faţă de criza coronavirusului este părtinitoare, limitată şi riscantă

Opinie: Reacţia guvernului ungar faţă de criza...

Autor: Catalina Apostoiu

01.05.2020, 00:05 1645

Reacţia economică haotică a guvernului ungar faţă de cri­za coronavirusului are şanse reduse să protejeze suficient economia ţării, scriu 15 economişti ungari de top într-o opinie publicată de EUObserver.

Două alte temeri ies în faţă: o parte însemnată din st­i­mulentele oferite de guvern este direcţionată către anumite industrii unde oligarhii predomină, iar reacţia guvernului nu se adresează necesităţilor unei mari părţi din populaţie aflată în dificultate odată cu încetinirea economiei şi creşterea pu­ter­nică a şomajului, arată aceştia.

De asemenea, guvernul Ungariei a avut o reacţie întârziată faţă de criză comparativ cu celelalte guverne regionale. Iar dimensiunea stimulentelor este de asemenea inferioară celor din alte state.

Cele două fonduri lansate de guvernul ungar în lupta contra pandemiei reprezintă sub 4% din PIB. Dar cifra este înşelătoare, susţin cei 15 economişti. În timp ce ţările vecine îşi finanţează reacţiile fiscale din majorări semnificative ale deficitelor bugetare, guvernul ungar, remarcă FMI, îşi propune finanţarea răspunsului în mare măsură din taxe şi realocări de fonduri bugetare fără creşteri mari de cheltuieli.

Cel mai mare risc legat de focusul guvernului pe deficit în de­tri­mentul stimulării economiei este ca recesiunea să fie mai pro­fundă şi să dureze mai mult decât este necesar, arată eco­nomiştii ungari. Există însă şi alte riscuri dincolo de impactul economic. Guvernul ungar ia mult mai puţine măsuri pentru protejarea locurilor de muncă decât celelalte ţări din regiune.

De asemenea, guvernul nu a adoptat nicio măsură cu privire la necesităţile numărului mare de unguri care şi-ar putea pierde locul de muncă. Nu au fost anunţate nici programe semnificative de susţinere a familiilor.

Reacţia guvernului ungar este una limitată şi riscantă, punând accent pe ideologia politică mai degrabă decât pe nevoile cetăţenilor şi pe interesele economice pe termen lung ale Ungariei, în opinia celor 15 economişti.

Aceştia propun un plan cu cinci puncte despre care cred că ar permite un răspuns mai eficient, echitabil şi sustenabil la această provocare fără predecent.

Propunerile includ implementarea unui program prin care guvernul să garanteze salariile angajaţilor pe baza politicilor adoptate în Germania.

O altă propunere vizează înlocuirea pierderilor de venituri care nu pot fi soluţionate prin garantarea salariilor prin programe de transfer.

De asemenea, asigurări de şomaj ar trebui extinse, asistenţa sub formă de cash pentru familii majorată, transferurile către persoanele în incapacitate de a munci crescute.

Susţinere financiară substanţială ar trebui oferită guvernelor locale şi organizaţiilor non-guvernamentale cu activităţi vitale în această perioadă şi care pot oferi ajutor direct celor mai vulnerabili.

A cincea propunere vizează implicarea celor mai avantajaţi membri ai societăţii, asigurându-se că ideea de solidaritate ocupă un loc central în răspunsul economic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO