Business Internaţional

Opinie: O decizie a Fed pe placul lui Alan Greenspan. Pandemia de coronavirus conturează o nouă doctrină în central banking

Jerome Powell, guvernatorul Fed

Jerome Powell, guvernatorul Fed

Autor: Catalina Apostoiu, Bogdan Cojocaru

17.03.2020, 18:35 525

Pandemia de coronavirus dă naştere unei noi doctrine în central banking, o doctrină în care de maximă importanţă nu sunt transparenţa sau estimările, ci capacitatea de reacţie rapidă, scrie Daniel Moss, editorialist la Bloomberg.

Una din marile teme generate de criza financiară mondială a fost că băncile centrale ar trebui să inunde pieţele cu informaţii, iar banca centrală americană a fost lider în dezvoltarea paradigmei respective. Problema este că pe timp de criză autorităţile monetare trebuie să se poată mişca repede, fără a fi constrânse de mesajele anterioare.

În ultimele săptămâni, mesajele au fost mixte, în timp ce acţiunile au fost decisive.

Acum, Fed-ul, care a redus dobânzile la zero în weekend ca parte a unei serii dramatice de măsuri menite să întărească economia şi sistemul financiar, destramă probabil chiar sistemul pe care l-a creat, scrie Moss. În decurs de câteva ore, băncile centrale din Australia şi Noua Zeelandă au răspuns cu măsuri radicale proprii în pofida calmului relativ anterior al politicilor acestora.

Aceste demonstraţii de determinare, ce nu au ţinut seama de semnalele anterioare, evidenţiază nu numai rapiditatea răspândirii COVID-19, ci şi necesitatea reformării comunicării băncilor centrale. Nu au existat niciun fel de indicii în multe din ultimele reuniuni de politică că astfel de paşi ar fi necesari, cu atât mai puţin analizaţi. Normal: puţini ar fi putut anticipa cât de rapid urma să dea peste cap pandemia estimările, scrie editorialistul de la Bloomberg.

În cadrul unei conferinţe din weekendul trecut, guvernatorul Fed Jerome Powell a fost întrebat dacă va publica proiecţiile economice ale băncii. Acestea urmau să fie publicate la şedinţa din martie a băncii. Powell a declarat că nu are sens să se publice estimări care ar putea fi rapid date peste cap de evenimente şi că acestea ar putea deveni chiar un obstacol.

Ca primă linie de apărare, reacţiile băncilor centrale au consecinţe uriaşe. Politica monetară, reaminteşte Daniel Moss, poate fi pusă în aplicare mai rapid şi cu mai puţine complicaţii decât politica fiscală. În mod crucial, abordarea faţă de prima este reinventată din mers.

Nu susţin revenirea la vremurile când şefii băncilor centrale se puteau încrunta sau rosti o frază şi pământul se cutremura, scrie editorialistul Bloomberg. Dar lui Powell i s-ar putea ierta faptul că priveşte cu nostalgie înapoi la mandatul lui Alan Greenspan, care a condus Fed-ul din 1987 până în 2006. Declaraţiile erau atunci scurte, nu existau conferinţe de presă şi nu era nevoie ca Fed-ul să explice şi cu atât mai puţin să-şi justifice acţiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO