Business Internaţional

Opinie: conducătorii cu mână de fier promit dominaţia mondială, dar îşi duc economiile la declin. Trump a folosit deja cu succes retorica în stilul lui Erdogan şi Putin în campania electorală

Opinie: conducătorii cu mână de fier promit dominaţia...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2019, 00:04 308

Trump, Putin, Erdogan, Orban - toţi sunt „conducători cu mână de fier“ care se laudă că construiesc economii dominatoare. Însă adevărul, spune Alexander Görlach, este că ţările lor sunt în declin.

Görlach este asociat la Institutul pentru Religie şi Studii In­ternaţionale de la Universitatea din Cambridge şi a deţinut o serie de funcţii ştiinţifice şi de consiliere la Universitatea Har­vard. El este, de asemenea, colaborator al Deutsche Welle.

Aşa-zişii lideri cu mână de fier din întreaga lume  îşi descriu toţi politicile în acelaşi mod: ei întruchipează „voinţa poporului“ împotriva unei elite preocupate doar de propriul interes. Această „calitate“ i-a ajutat să câştige alegerile.

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a fost printre primii politicieni care au folosit această strategie. El s-a descris ca fiind „turcul negru“, un om al poporului care trebuie să protejeze cetăţenii de „turcii albi“, elita seculară. Acum, 15 ani mai târziu, „adevăratul“ turc, spune preşedintele, este doar omul care se aseamănă chiar cu el, Erdogan. Însă în timp ce preşedintele a modificat constituţia ţării pentru a-şi acorda mai multe puteri, mai multe cum n-a avut niciun lider turc din istoria modernă, el a suprimat libertatea presei şi a limitat libertatea academică, a introdus o religiozitate simplă în mari părţi ale societăţii, a stabilit câţi copii ar trebui să nască o femeie turcă şi a spus că homosexualitatea este neislamică.

Ceea ce la început ar fi putut fi privit ca a face politică pentru „oamenii obişnuiţi“ poate fi în cele din urmă redus la ceea ce liderul crede că este corect.

Acest lucru este ilustrat de faptul că aceşti conducători spun adesea că vor revigora economia şi vor ajunge să domine la nivel mondial. Dar, în realitate, ei fac exact contrariul. Când în Turcia ginerele preşedintelui este ministrul de finanţe, atunci datele economice cheie nu mai pot fi puse la îndoială sau controlate în cazul în care apar îndoieli. Consecinţa este declinul economic. Acelaşi lucru se poate vedea şi în Ungaria şi deja în Rusia. Declinul începe, de asemenea, în China şi a fost provocat de preşedintele Xi Jinping însuşi din motive ideologice: dacă băncile de stat acordă tot mai multe împrumuturi companiilor la care statul deţine acţiuni, atunci există şi un pericol de default.

Oamenii puternici spun că punctele lor de vedere sunt şi cele ale poporului. Bineînţeles, o astfel de guvernare strictă este în detrimentul libertăţii, inclusiv a libertăţii economice. Donald Trump, un admirator al liderilor puternici cum este Vladimir Putin, nu a ezitat să-şi aducă rudele pe poziţii importante la Casa Albă. Trump a folosit deja cu succes retorica în stilul lui Erdogan şi Putin în campania electorală.

Spre deosebire de aceste ţări, Statele Unite sunt încă o democraţie, cel puţin una mai puternică decât Rusia, China, Ungaria sau Turcia. Toate aceste ţări sunt în declin. Atunci când democraţia se scurge la canal, odată cu ea se duce şi economia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO