Business Internaţional

Operatorul aerian Malev şi-a suspendat operaţiunile după 66 de ani de activitate. Cursa Budapesta-Bucureşti a fost anulată

Operatorul aerian Malev şi-a suspendat operaţiunile după 66 de ani de activitate

Autor: Adrian Voicu, Vlad Popescu - Mediafax

03.02.2012, 10:27 5110

Compania aeriană ungară deţinută de stat Malev a anunţat vineri că începând cu ora 6 AM şi-a oprit operaţiunile, niciun avion nemairidicându-se de la sol, după 66 de ani de activitate aproape neîntreruptă, informează publcaţia Portfolio.hu.

Un pasager a sunat la agenţia de presă MTI în jurul orei 7AM confirmând faptul că zborurile Malev au fost anulate.

Pe România Malev avea doar ruta Bucureşti-Budapesta. Conform publicaţiei Index.hu patru avioane ar fi trebuit să ajungă în această dimineaţă la Bucureşti, Tel-Aviv, Hamman şi Damasc, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Conform unui comunicat al operatorului, pasagerii blocaţi pe aeroportul din Budapesta vor fi informaţi de angajaţii aeroportului cum pot ajunge la destinaţie şi ce daune pot pretinde.

Un decret al guvernului de la Budapesta, de la 31 ianuarie stipulează că toţi pasagerii au dreptul la asistenţă dacă şi-au cumpărat bilet înaintea zilei în care Malev şi-a încetat activitatea. Acelaşi lucru se întâmplă cu cei care au cumpărat bilet dus-întors, au ajuns la destinaţie cu Malev şi au programată ca dată de întoarce o zi înainte de 29 februarie.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri la postul public de radio Kossuth că două aparate ale Malev sunt oprite în Tel-Aviv şi Irlanda, menţionând însă că relansarea operatorului nu este imposibilă.

Comisia Europeană a cerut luna trecută Malev să restituie ajutoare de stat în valoare de 390 milioane de dolari, încasate în perioada 2007-2010.

Fondată în 1946, Malev opera deja practic în faliment încă din 30 ianuarie, când guvernul a declarat-o companie cu importanţă strategică, statut care protejează afacerile de creditori.

Malev generează 40% din rulajul anual al aeroportului internaţional de la Budapesta şi dispune de o flotă de 22 de aeronave pentru pasageri, contractate în leasing.

Guvernul ungar nu a reuşit să privatizeze compania cu 2.600 de angajaţi şi a renunţat din 2010 la această strategie.

Veniturile şi profitabilitatea companiei au fost afectate sever de concurenţa dură cu companiile low cost, precum Wizz Air, situaţie care se va înrăutăţi din primăvară, când Ryanair a anunţat că va relua zborurile la Budapesta după 18 luni de pauză.

Wizz Air a anunţat vineri că oferă pasagerilor Malev blocaţi pe aeroporturi străine tichete speciale la preţ redus până la Budapesta, pentru 9.900 forinţi, echivalentul a 45 dolari SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO