Business Internaţional

Operaţiunea aeriană împotriva teroriştilor “nu s-a terminat prea bine pentru ostatici” - oficial algerian

Operaţiunea aeriană împotriva teroriştilor “nu s-a...

Autor: Iulian Anghel

17.01.2013, 19:21 1062

Aviaţia algeriană a atacat în această seară pentru a doua oară complexul de exploatare a gazelor de la Amenas, Algeria, unde un comando terorist afiliat Al-Qaida ţine ostatici sute de muncitori. Între ostatici se află şi români, dar MAE nu a precizat numărul lor.

Informaţiile privind numărului victimelor sunt contradictorii. În primul atac al aviaţiei şi-ar fi pierdut viaţa 35 de ostatici, dintre care şase sunt străini.

După cel de-al doilea atac, în această seară, numărul ostaticilor străini care şi-au pierdut viaţa ar fi ajuns la 35 potrivit agenţiei algeriene TSA.

Cert este că un oficial algerian a declarat, potrivit publicaţiei franceze Le Monde, că operaţiunea aerian㠓nu s-a terminat prea bine pentru ostatici”.

Agenţia TSA susţine că armata algeriană - care a atacat în cea deâ-a doua intervenţie din aer şi de la sol - controlează la acest moment complexul, dar nu există confirmări din partea oficialilor în acest sens.

Complexul de la Amenas (în apropierea graniţei cu Libia) este exploatat de compania naţională Sonatrach împreună cu compania britanică British Petroleum şi cu cea norvegiană Statoil.

Moartea unui ostatic britanic a fost confirmată oficial de guvernul britanic.

Unii ostatici străini şi algerieni au fugit după primului atac al aviaţiei. Ar fi vorba despre cel puţin 160 de algerieni şi 20 de străini, după unele surse şi chiar de 600 de algerieni, după altele.

Guvernul irlandez a confirmat că unul dintre cetăţenii irlandezi este liber, iar presa americană scrie că mai mulţi americani foşti ostatici au luat legătura cu familiile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO