Business Internaţional

OPEC nu sta cu mainile incrucisate

21.03.2005, 00:00 18

OPEC si-a marit saptamana trecuta capacitatea de productie, cu 500.000 de barili pe zi, insa imediat dupa aceea petrolul s-a apropiat de un nou record al cotatiei, de 57 dolari pe baril.
Cresterea economica rapida a Chinei urgenteaza descoperirea de noi surse de energie. Avantul economic este probabil sa se mentina si in viitor, in special datorita faptului ca economia Statelor Unite este mai puternica decat s-a crezut initial, oferind astfel o piata importanta pentru exportul chinez.
Presedintele Statelor Unite, George W. Bush a sustinut cererea AIE, de eficientizare a utilizarii energiei. Analistii sustin insa ca o noua directie in rationalizarea consumului energetic este foarte dificila deoarece majoritatea cresterii consumului de petrol se datoreaza transporturilor, domeniu in care exista putine alternative.
In toamna anului 2004, economia Statelor Unite a trecut cu bine peste socul determinat de cresterea abrupta a pretului petrolului, acesta depasind atunci pragul de 55 de dolari barilul.
Acum insa, unii economisti sunt de parere ca amenintarea la adresa cresterii economice este mai mare. Combinatia dintre cresterea pretului petrolului si cresterea dobanzilor bancare va fi mult mai greu de depasit.
In lunile septembrie si octombrie 2004, in timp ce pretul petrolului a crescut cu peste 25%, dobanzile bancare au scazut. Intr-un mediu cu dobanzi mici, economia Statelor Unite a crescut chiar si in conditiile unui pret ridicat al petrolului.
Semnalele de avertizare vin intr-un moment in care unele previziuni economice recente scot in evidenta perspective mai bune pentru crestere economica in anul 2005. Specialistii cred in continuare ca economia Statelor Unite este destul de puternica pentru a-si accelera cresterea, chiar si in conditiile presiunilor exercitate de pretul petrolului si de ratele dobanzilor.
"Cresterea va fi modesta, insa este foarte putin probabil ca aceasta sa fie mai mica decat in 2004", a spus Anirvan Benerji, director de cercetari la Economic Cycle Research Insitute. El este de parere ca o crestere de 5% a reprezinta nivelul maxim la care ne putem astepta in 2005.
Dean Baker, director la Centrul de Cercetari Economice, afirma ca separarea pretului petrolului de ratele dobanzilor este o aberatie. Regulile si principiile economice arata ca preturile in crestere ale petrolului sporesc perspectivele inflationiste si alimenteaza cresterea dobanzilor. Baker estimeaza ca in aceste conditii ne putem astepta la o crestere economica la sfarsitul anului 2005 de aproximativ 2,5%. El nu exclude nici recesiunea, insa este de parere ca aceasta isi va face aparitia doar in cazul in care pretul petrolului va continua sa cresca accentuat.
Dupa consensul OPEC, problema se reduce la gasirea capacitatilor de productie disponibile. Presedintele cartelului, seicul kuweitian Ahmad al-Fahd al-Sabah, declarase anterior ca grupul are capacitati disponibile pentru a pompa cu 2 milioane de barili pe zi mai mult decat in prezent. Majoritatea tarilor din componenta OPEC utilizeaza la maximum capacitatile de productie disponibile. La fel ca anul trecut, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Kuweit sunt singurii producatori ce detin capacitati semnificative de productie nefolosite si vor trebui sa-si asume responsabilitatea pentru cresterea cantitatii de petrol pompata.
In a doua jumatate a anului 2004, pentru a tempera cresterea pretului la petrol, OPEC si-a marit nivelul maxim oficial de productie cu 3,5 milioane barili pe zi. Lunile de primavara insa au insemnat pana acum o perioada in care pretul petrolului nu crestea, cererea fiind mai mica decat in restul anului. Acum conditiile sunt altele. Exista indicii care confirma ca apetitul Chinei pentru titei va continua sa cresca. Daca adaugam si vremea racoroasa este clar ca pretul petrolului nu va scadea curand.
"Suntem ingrijorati de cresterea preturilor, suntem ingrijorati de cresterea economica si ne preocupa in mod special cresterea economica a tarilor in curs de dezvoltare", a spus Ali al-Naimi, ministrul petrolului din Arabia Saudita. In prezent oferta poate face fata cererii. In viitor insa, setea pentru petrolul tarilor OPEC va fi tot mai mare.
Unii membri ai cartelului nu au fost de acord cu cresterea productiei. Cei mai vehementi opozanti au fost Algeria, Libia si Iran, care sustin ca o parte din productia actuala este utilizata pentru crearea de stocuri. Opozantii sunt de parere ca speculatorii sunt cei care au urcat pretul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO