Business Internaţional

OPEC majoreaza productia de titei

04.06.2004, 00:00 8

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol a decis sa creasca limita productiei cu 2 milioane de barili pe zi, adica 8%. Hotararea celor 11 natiuni prevede o viitoare crestere de 500.000 barili/zi in august, a declarat un delegat, dar decizia finala va fi  luata in cadrul unei noi intalniri.
Reprezentantii OPEC, organizatie care este sursa a mai mult de o treime din petrolul din intreaga lume, s-a intrunit ieri pentru a stabili cresterea productiei, in vederea stoparii ascensiunii preturilor la petrolul.
De putine ori o reuniune a OPEC a fost atat de urmarita, si de putine ori Arabia Saudita, adevaratul sef al cartelului, a fost solicitata la un asemenea nivel de catre tarile consumatoare, in frunte cu Statele Unite, sa isi preia responsabilitatile de a frana cresterea pretului petrolului. La un pret constant ce depaseste 40 de dolari pe baril, situatia ar putea deveni rapid imposibil de sustinut de catre economiile occidentale, relateaza Le Figaro. Pe buzele tuturor a inceput sa apara expresia de "soc petrolier".
Cantitatea suplimentara va veni in principal din Arabia Saudita, Kuweit si Emiratele Arabe Unite, in incercarea de a preveni incetinirea economiei mondiale si incetinirea cererii de energie, in conditiile preturilor-record la petrol. La bursa din New York, pretul petrolului brut a crescut cu 23 procente anul acesta, atingand pretul-record de 42,45$ barilul.
Arabia Saudita a crescut oricum productia de petrol la 9,1 milioane de barili pe zi, conform unui oficial din Golful Persic, respectand angajamentul facut de primul ministru saudit Ali al-Naimi, in mai. Arabia Saudita afirma ca are o capacitate maxima de productie de 10,5 milioane barili pe zi, in timp ce unii analisti sunt de parere ca limita poate fi 10 milioane barili.
Emiratele Arabe Unite au crescut productia de petrol la 2,45 milioane barili pe zi, cu 400.000 mai mult decat cota impusa de OPEC, spune si ministrul petrolului, al-Nasseri. La mijlocul lunii, productia ar putea creste la 2,5 milioane barili zilnic, a adaugat el.
Actele de violenta din Estul Mijlociu s-au intensificat in ultima perioada, ridicand nivelul de ingrijorare asupra securitatii surselor din regiune. Sambata, un grup terorist a atacat o baza care gazduia muncitori straini in Khobar, Arabia Saudita. Luna trecuta, cinci angajati ai companiei ABB Ltd. au fost ucisi la o uzina petrochimica din Yanbu, Arabia Saudita.
Tor Kartevold, analist al pietei petrolului in cadrul celui mai mare producator din Norvegia, Statoil ASA, infirma temerile, declarand ca, in absenta unui atac terorist major al infrastructurii, marirea productiei va ajuta la scaderea pretului petrolului, adaugand ca pretul bazat pe cerere si oferta ar trebui sa fie aproximativ 28$/baril.
Cele 10 tari membre ale OPEC, excluzand Irakul, care au participat la sistemul cotatiilor impuse, au pompat mai mult de 25,7 milioane barili in luna mai, cu 2,85 milioane barili mai mult. Timp de 20 de ani, membrii OPEC au urmat un sistem de cotatii menit sa limiteze productia, pentru a putea regla nivelul pietei. Inainte de acest sistem, grupul, format in 1960 la Bagdad, stabilea pur si simplu pretul.
Managerii fondurilor ce actioneaza la bursa s-au intrunit pentru a da replica acuzatiilor conform carora ar fi vinovati de cresterea pretului petrolului brut la niveluri record. Investitorii speculativi au fost considerati raspunzatori pentru o marire a pretului cu pana la 10$, chiar daca operatiunile lor reprezinta mai putin de 10 procente din tranzactiile cu contracte futures pe petrol pe Nymex, cea mai mare bursa de contracte futures din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO