Business Internaţional

OPEC: Cresterea cererii de petrol va incetini

19.05.2008, 22:38 14

Organizatia Statelor Producatoare de Petrol (OPEC) a redus estimarea privind cresterea cererii de petrol in 2008, la nivel mondial, acesta fiind cel mai recent semnal privind impactul cotatiei ridicate a titeiului asupra consumului.
Cererea de petrol se va mari in acest an cu 1,16 milioane de barili pe zi, alimentata de Asia, Orientul Mijlociu si America Latina, cu 40.000 de barili pe zi sub previziunea anterioara a OPEC, potrivit raportului pe luna mai al organizatiei.
In raport se arata ca avansul cotatiei petrolului la niveluri record este alimentat de alti factori decat oferta si cererea.
Pretul petrolului a atins saptamana trecuta un nou record istoric de 126,98 dolari pe baril.
Cererea de petrol va fi marcata in trimestrul al doilea de un nivel redus al consumului, inregistrat in mod traditional in aceasta perioada, potrivit raportului, care arata ca, in timpul sezonului de vara, ritmul de crestere va fi sub cel considerat normal, ca urmare a problemelor economice din Statele Unite.
Cresterea pretului petrolului a determinat statele industrializate, precum SUA, sa ceara in repetate randuri majorarea productiei de catre OPEC.
Organizatia sustine insa ca avansul cotatiilor este alimentat de deprecierea dolarului, plasamentele speculative si tensiunile politice, nu de lipsa petrolului.
Agentia Internationala pentru Energie estimeaza intr-un raport, ca avansul cererii va fi cu 230.000 de barili pe zi sub previziunea anterioara, fiind posibile revizuiri ulterioare, in scadere.
Consumul puternic din state precum China si Orientul Mijlociu va compensa totusi cererea mai redusa din statele membre in organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare.
OPEC a redus si previziunea referitoare la productia de petrol a statelor din afara organizatiei.
Astfel productia de petrol din afara OPEC va fi, in medie, de 50,18 milioane barili pe zi, cu 100.000 de barili sub estimarea anterioara a organizatiei, partial, in urma previziunilor mai mici privind oferta din Rusia, Mexic si Norvegia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO