Business Internaţional

OPEC ar putea reduce productia

18.08.2008, 19:09 14

Organizatia tarilor exportatoare de petrol (OPEC) intentioneaza sa mentina la acelasi nivel sau chiar sa reduca productia de titei, pentru a sustine preturile aflate in scadere si pentru a proteja actiunile grupului de producatori pe piata, potrivit guvernatorului OPEC Mohammad Ali Khatibi, scrie Market Watch.
"Piata este suprasaturata cu cel putin 1 milion de barili pe zi. Daca OPEC intentioneaza sa scoata de pe piata aceasta cantitate de petrol, atunci trebuie sa realizeze o scadere a productiei", considera Khatibi.
"Exista probabil doar doua optiuni. Prima este aceea de a pastra nivelul actual al productiei, iar cea de-a doua optiune este scaderea productiei", a mai adaugat acesta.
Reducerea cantitatii produse de titei va reprezenta principalul subiect de discutie in cadrul reuniunii pe care reprezentantii celor 13 tari exportatoare de petrol o vor organiza la Viena pe 9 septembrie pentru a stabili viitoarea politica a OPEC in ceea ce priveste productia.
La inceputul lunii iulie pretul petrolului atinsese un nivel record de 145 de dolari pe baril, insa a inregistrat o scadere de 22% de la acel moment, pe fondul cererii tot mai reduse, mai ales in sectorul transporturilor.
Contractele futures la titei pentru luna septembrie au stabilit un pret de 113,77 dolari pe baril la Bursa de marfuri din New York.
Declaratia lui Khatibi vine la doar o zi dupa ce oficialii OPEC au afirmat ca preturile ridicate si conditiile economice nefavorabile din majoritatea statelor industrializate duc la scaderea cererii mondiale de petrol.
Cererea ridicata din timpul verii de pe pietele din China, Orientul Mijlociu si Asia nu a fost suficienta pentru a contrabalansa scaderea cererii de titei cu care s-a confruntat OPEC in trimestrul doi al acestui an, potrivit raportului lunar al organizatiei.
Estimarile OPEC arata ca cererea de petrol pe 2008 a crescut cu 30.000 de barili pe zi, dupa mai bine de cinci luni in care organizatia si-a revizuit in scadere previziunile. Organizatia tarilor exportatoare de petrol se asteapta ca cererea mondiala de titei sa ajunga la 86,9 milioane de barili pe zi anul acesta, pentru ca in 2009 nivelul cererii sa atinga 87,8 milioane de barili pe zi.
Estimarile revizuite ale OPEC prevad ca cererea de petrol a statelor membre a ajuns la 32,1 milioane de barili pe zi, cu 100.000 de barili mai putin decat in 2007, urmand sa scada la 31,3 milioane de barili pe zi in 2009.
Pe de alta parte, cererea de petrol in statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) se va situa in acest an la cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani, ca urmare a incetinirii cresterii economice si a preturilor ridicate, potrivit publicatiei britanice TimesOnline.
Consumul de petrol in cele 30 de state din organizatie, care include cele mai mari economii din lume, se va reduce cu 620.000 de barili pe zi, la 48,6 milioane barili pe zi, reprezentand o scadere cu 1,3% fata de 2007, potrivit unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).
Scaderea este cea mai mare incepand din 1983, cand cererea s-a diminuat cu 684.000 barili pe zi, a aratat Gareth Lewis-Davies, director al diviziei de cercetare a pietei bunurilor de consum la Dresdner Kleinwort, banca de investitii a Dresdner Bank.
Pretul ridicat a cauzat o modificare a comportamentului consumatorului in tarile respective, in sensul economisirii carburantului, a spus el.
Departamentul de Stat pentru Transport al SUA a anuntat ca, in luna iunie, distanta totala parcursa de americani cu masina a scazut cu 4,7%, comparativ cu aceeasi luna in 2007.
Evolutia cererii in aceste state a fost un factor important al scaderii rapide a pretului petrolului cu aproape 22%, dupa ce a atins valoarea record de 147 dolari pe baril in iulie, a precizat Lewis-Davies.
In schimb, cresterea necesarului de petrol din statele in curs de dezvoltare a contribuit la avansul consumului la nivel mondial la 86,8 milioane barili pe zi in 2008, cu 760.000 barili pe zi mai mult comparativ cu 2007.
Stocurile realizate de China inaintea Olimpiadei si inchiderea unor importante capacitati industriale din statul asiatic in perioada evenimentului sportiv vor conduce la o continuare a scaderii pretului petrolului in lunile urmatoare, apreciaza Iain Armstrong, analist la Brewin Dolphin, cel mai mare administrator al investitiilor private din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO