Business Internaţional

OMV si-ar putea vinde participatiile din America Latina

14.05.2003, 00:00 14

Grupul austriac de petrol si gaze OMV intentioneaza sa-si extinda activitatile de explorare si productie din Marea Nordului si Libia, find interesat totodata de vanzarea participatiilor din Venezuela si Ecuador daca i se va oferi un pret adecvat.
Helmut Langanger, membru in consiliul de administratie al OMV responsabil cu divizia de explorare si productie, a indicat intr-un interviu ca grupul nu este foarte dedicat investitiei din America Latina si ca cea mai mare parte a expansiunii sale se va realiza in alte zone.
Productia petroliera a OMV este de circa 8.000 barili pe zi in Venezuela si de 3.000 barili pe zi in Ecuador. Potrivit grupului, ar mai putea exista rezerve de 18 milioane de barili in zacamintele detinute din Ecuador si alte 40 milioane de barili in Venezuela.
Langanger a precizat ca OMV doreste sa-si consolideze prezenta in Marea Nordului datorita stabilitatii politice din zona, in contrast cu regiunea bogata in petrol a Orientului Mijlociu si cu alte tinte traditionale ale grupurilor petroliere.
"Costurile sunt competitive in zona britanica a Marii Nordului. Dar competitia este apriga ori de cate ori sunt oferite spre vanzare active", a aratat oficialul.
Divizia de explorare si productie a OMV este activa in Marea Britanie din 1987. In iunie 2002, grupul a cumparat participatii minoritare la trei platforme petroliere britanice, aflate in vestul Insulelor Shetland, OMV detinand totodata o parte din drepturile de exploatare ale unei platforme din centrul Marii Nordului. Productia OMV din Marea Britanie este de circa 18.000 barili pe zi.
Helmut Langanger a semnalat interesul companiei si pentru Libia, unde productia sa atinge deocamdata aproximativ 23.000 barili/zi. "Avem un interes imens pentru orice ar putea fi vandut", a afirmat el.
In acelasi timp, grupul ar fi interesat si de Irak, cu conditia ca sectorul petrolier al tarii sa nu fie divizat exclusiv intre firmele americane, precum si de extinderea prezentei in Rusia, Pakistan, Australia si Noua Zeelanda.
OMV, prezent in Romania printr-o retea de benzinarii, a achizitionat anul trecut un sfert din Rompetrol, principalul operator privat din petrolul romanesc. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO