Business Internaţional

Omul de afaceri Serge Dassault va prelua cotidianul Le Figaro

16.03.2004, 00:00 24



Cotidianele consacrate din Europa isi schimba foarte rar proprietarii, dar anul 2004 anunta noi patroni pentru The Daily Telegraph - Marea Britanie si, respectiv, Le Figaro - Franta, comenteaza Financial Times.



Cursa pentru preluarea Daily Telegraph va continua in urmatoarele saptamani, dar omul de afaceri Serge Dassault, una dintre cele mai importante personalitati din Franta, pare sa fie favoritul pentru achizitia cotidianului Le Figaro, al doilea ca tiraj din Franta.



Dassault, in varsta de 78 de ani, este un politician cu pronuntate vederi de dreapta.



In cel mult trei luni, el va deveni proprietarul a peste 80% din holdingul Socpresse, al carui portofoliu include Le Figaro, revista L'Express, cu orientare de stanga, precum si cateva publicatii regionale. Socpresse, controlat de mostenitorii omului de afaceri Robert Hersant, a intrat in vizorul lui Dassault de mai multa vreme.



In ianuarie 2002, Grupul Marcel Dassault a cumparat 30% din capitalul Socpresse, pentru 457 de milioane de euro. Ulterior, grupul de presa a primit de la acest partener un imprumut de 230 de milioane de euro, pentru a cumpara revista L'Express de la Vivendi Universal.



Creditul are scadenta in luna martie, dar 12 din cei 13 membri ai familiei Hersant au hotarat sa isi vanda actiunile. In acest fel, Serge Dassault, fiul fondatorului companiei Dassault Aviation, devine una dintre dintre cele mai importante personalitati din mass-media franceza.



Ultima incercare a sa de a patrunde in acest sector dateaza din anul 1997, cand a inaintat o oferta pentru revista L'Express. Proiectul a fost blocat de socialistii ingrijorati ca o publicatia de stanga poate intra sub controului unui om politic cu vederi de dreapta.



O serie de analisti au apreciat ca preluarea se va dovedi benefica in cazul cotidianului Le Figaro, dar au avertizat asupra riscurilor care pot rezulta in situatia in care Serge Dassault ar incerca sa isi impuna interesele politice de drepta.



In primii ani de activitate, Serge Dassault a fost privit cu scepticism, observatorii considerand ca nu se ridica la nivelul tatalui sau. Pe parcursul vietii, insa, el a impresionat printr-o strategie eficienta care a prezervat independenta Dassault Aviation, producatorul aeronavelor miltare Rafale si Mirage si aparatul civil Falcon.



Dassault Aviation, la care holdingul cu acelasi nume detine 49% din capital, are o valoare de piata de 4,2 miliarde de euro si este ultima mare companie europeana din industria aerospatiala controlata de familia fondatoare.



Serge Dassalt a diversificat activitatea companiei, pentru a diminua dependenta de comenzile guvernului francez.



Grupul Dassault controleaza si 45% din actiunile companiei producatoare de aplicatii software Dassault Systemes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO