Business Internaţional

Omul de 10 milioane de dolari de la NYSE

13.05.2003, 00:00 13

Presedintele bursei new-yorkeze (NYSE), Dick Grasso a primit in 2002 un pachet de compensatii salariale de peste 10 mil.$ in contextul unui declin pronuntat al cursurilor bursiere si al incasarilor bursei.
Grasso, in varsta de 56 de ani, mai detine un pachet enorm de pensionare, care valoreaza intre 80milioane dolari si 100 milioane dolari, obtinut in principal prin redirectionarea unor parti importante din salariul primit de-a lungul carierei sale la bursa new-yorkeza.
Pachetul financiar de pensionare al lui grasso a fost facilitat de regulamentul bursei care permite directorilor sai sa transfere sume importante, de pana la 100% din salariu, intr-un fond pe care il pot accesa la pensie. O parte din acel fond a fost investit ca parte dintr-un plan de economii, n favoarae lui Grasso, spun surse apropiate conducerii bursei, citate de Wall Street Journal Europe, astfel incat suma totala de acre va beneficia Grasso la pensionare va include, pe langa fondurile alocate in acest scop din salariu, si beneficiile obtinute prin investitii
Salariile persoanelor din BigBoard (consiliul de conducere al bursei new-yorkeze) nu sunt facute publice in mod oficial, iar salariul lui Dick Grasso este unul dintre cele mai bine pastrate secrete de pe Wall Street. Salariul sau anual, care este mai mare decat al oricarui oficial al autoritatilor de reglementare americane,se poate compaar oricand cu cel al celor mai bine platiti bancheri si analisti de pe Wall Street.
Unii directori ai bursei spun ca salariul anual al lui Grasso si pachetul financiar pentru pensionare sunt justificate prin succesul acestuia de a atrage mai multe comapnii dornice sa se listeze pe NYSE. Salariul este potrivit pentru presedintele celei mai mari piete bursiere din lume, si pentru unul dintre cei mai influenti lideri de opinie de pe Wall Street, spun suporterii sai, subliniind modul in care Grasso a izbutit sa redreseze bursa new-yorkeza pentru a face fata prabusirii cursurilor bursiere cauzate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
Dick Grasso a refuzat sa faca orice comentarii pe acest subiect. Robert Zito, vicepresedinte pentru comunicatii in cadrul bursei a subliniat ca Grasso a lucrat la bursa timp de 35 de ani, din care ultimi 22 au fost petrecuti intr-o pozitie care ii permite sa-si transfere integral salariul in fondul de pensionare.
Ca sef al bursei new-yorkeze, Grasso conduce o institutie clasificata oficial "non-profit", cu doua functii principale:autoritate de reglementare a activitatii firmelor de brokeraj si de trading, din care multe au operatiuni de anvergura in ringurile NYSE, si de a asigura piata pentru tranzactiile actiunilor listate la bursa.
Disputa starnita de revelatiile asupra salariului lui Grasso vin intr-un moment neprielnic pentru bursa new-yorkeza, aspru criticata in ultima vreme pentru controverse legate de corporate governance, printre care tentativa de nominalizare pentru functie de directorexecutiv al lui Sandy Weill, presedintele Citigroup, cel mai puternic grup financiar din lume, amendat cu 400 milioane de dolari pentru frauda civila. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO