Business Internaţional

Omul care i-a împiedicat pe polonezi să înveţe cuvântul "recesiune" stabileşte acum o premieră istorică în Polonia

Omul care i-a împiedicat pe polonezi să înveţe cuvântul "recesiune" stabileşte eventul la alegeri

Autor: Iulian Anghel

10.10.2011, 14:25 4846

Situaţia stabilă a Poloniei, ţară care nu a cunoscut recesiunea, i-a adus premierului în exerciţiu Donald Tusk victoria în alegerile legislative de duminică şi un nou mandat de patru ani în fruntea Guvernului.

Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când un partid câştigă alegerile după ce a guvernat.

Partidul liberal Platforma Civică al premierului a câştigat alegerile legislative din Polonia cu 37,4 % din voturi, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a 63% la sută din voturi, urma de partidul conservator de opoziţie Lege şi Justiţie (PiS) al fostului premier Jaroslaw Kaczynski (30,6%) şi un partid nou pe scena politică, mişcarea de stânga anticlericală Mişcarea Palikot (RP), care a obţinut aproape 10% din voturi.

Aliaţii liberalilor, Partidul Ţărănesc a obţinut 9,5%,din voturi, drept urmare lui Tusk are şanse să formeze repede o coaliţie de guvernare.

Practic, lupta electorală s-a dus între primele două partide de dreapta care, împreună, au câştiga aproape 70% din voturile polonezilor. Diferenţa între cele două partide este însă semnificativă, pentru că PiS militează, spre deosebire de liberali, pentru un rol mai accentuat al statului în societate.

Cum de nu s-a erodat popularitatea premierului în exerciţiu după patru ani de guvernare?

Cifrele macroeconomice ar putea da una dintre explicaţii. Polonia este singura ţară din UE care, în 2009, a evitat recesiunea. În 2010 a avut o creştere economică de 3,8%, în vreme ce creşterea economică din acest an, prognozată iniţial la peste 4% nu-şi va atinge cu siguranţă ţinta pe fondul înrăutăţirii situaţiei economiei mondiale.

Polonia a fost salvată de cererea internă robustă, de faptul că economia nu este în prea mare măsură dependentă de exporturi, iar sectorul IMM-urilor este foarte dezvoltat. De asemenea, fondurile europene atrase în proporţie de 25% au constituit un sprijin important pentru această ţară care anul viitor organizează Campionatul european de fotbal împreună cu Ucraina.

Problema Poloniei este cea a deficitului care s-a apropiat de 8% anul trecut, în vreme ce, în 2009, a fost de 7,3% din PIB. Intenţia este ca el să coboare anul acesta la 6%, iar anul viitor la 3%.

Datoria publică a ajuns, în 2010, la 55% din PIB (45% în 2007), ceea ce constituie o altă problemă mai ales în actuala situaţie a crizei datoriilor suverane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO