Business Internaţional

OMC trebuie sa renunte la aspectul "medieval"

20.01.2005, 00:00 14



Implicarea politicului de rang inalt, inclusiv prin organizarea de summituri in mod regulat, ar putea injecta mai mult dinamism si eficienta in Organizatia Mondiala a Comertului, organism altadata clasificat drept "medieval", se arata intr-un raport preluat de CNNMoney.





Cum arata viitorul OMC?



Raportul se intituleaza "Viitorul OMC" si a fost conceput de un grup "intelept" de oameni de afaceri si economisti. In raport se militeaza pentru sporirea frecventei intrunirilor ministrilor si pentru trasarea mai clara a atributiilor presedintelui OMC in negocierile comerciale libere, printr-un pachet de masuri reformator.



"Ciudat este ca, intr-o institutie pe care liderii politici de pretudindeni pretind ca o percep ca principal vehicul al dezvoltarii politicii comerciale, implicarea politica directa, formala, periodica, este minima", scrie in raport.



"Exista destule domenii in care trebuie lucrat la eficienta, este nevoie de o atentie mai concentrata la nivel politic si economic si un grad mai ridicat de participare in activitatile OMC", se subliniaza in lucrare.



Documentul de 83 de pagini cuprinde recomandari politice si tehnice, inclusiv o metodologie de tratare a disputelor, aparand in acelasi timp cu fervoare libertatea comertului, care, spun autorii, deschid tarilor mai sarace calea cea mai dreapta catre progres.



Intocmit la cererea presedintelui OMC Supachai Panitchpakdi, care urmeaza sa fie inlocuit in august, raportul nu are statutul unui document oficial in cadrul organismului cu 148 de state membre. Telul sau principal este insa acela de a stimula dezbaterile.



Dar faptul ca printre cei opt autori care au trasat raportul se afla personalitati precum economistul Jagdish Bhagwati si fostul ministru de externe al Braziliei Celso Lafer, da certitudinea ca acesta va avea impactul scontat, sustin oficialii comerciali.





Regulatorul comertului mondial, prea rigid



OMC, organismul care stabileste regulile comertului mondial, a facut tinta criticilor venite atat din interiorul cat si din exteriorul institutiei de la Geneva, cum ca ar fi prea rigida si prea inclinata sa dea curs cererilor principalelor grupuri economice.



Doua din ultimele patru conferinte ale ministrilor, care au loc in mod obisnuit odata la doi ani, s-au incheiat cu un esec lamentabil, cu un coflict intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, cu invinuri reciproce.



La ultima astfel de dezbatere din Cancun, Mexic, in anul 2003, reprezentantul comercial al UE, Pascal Lamy, acum unul dintre candidatii cu cele mai mari sanse sa ii succeada lui Supachai, a caracterizat OMC ca fiind un organism "medieval", afirmand ca OMC nu este capabila sa indeplineasca functia de negociator al problemelor comerciale care apar la nivel global.





Necesitatea unor intruniri anuale este vitala



Raportul argumenteaza necesitatea ca sefii de guvern sa isi exprime public angajamentul si implicarea in OMC, prin organizarea unui summit special odata la cinci ani care sa aiba ca subiect principal comertul.



Intrunirile ministeriale ale inaltilor demnitari guvernamentali ar trebui sa se tina anual, propune raportul.



O alta cale de a strange legaturile dintre guverne si organizatie ar putea fi promovata de introducerea unei comisii speciale "consultative" formata dintr-un numar limitat de membrii - nu mai mult de 30 de state - pe care directorul OMC sa-i poata convoca odata la trei sau sase luni.



Rolul directorului general al OMC, care nu a fost pana acum suficient de bine clarificat, trebuie sa fie trasat in amanunt pentru a-i conferi acestuia un cuvant mai greu in procesul de negociere, se precizeaza in raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO