Business Internaţional

OMC se lupta cu subventiile europene la zahar

06.08.2004, 00:00 32



Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a intensificat, in urma emiterii unei decizii preliminare, presiunile asupra UE pentru a-si revizui politicile sale protectioniste in industria zaharului, considerand ca subventiile acordate incalca regulile comerciale mondiale, relateaza Financial Times.



Brazilia, Thailanda si Australia, autoarele plangerii, vor sa determine tarile dezvoltate sa renunte la suportul substantial pe care acestea il acorda agricultorilor, ca parte a negocierilor purtate la Doha. Comisia Europeana a refuzat sa faca vreun comentariu in privinta deciziei, care este confidentiala, inca.



Regimul aplicat de UE a fost indelung criticat ca fiind un program costisitor, ce sustine costurile ridicate ale fermierilor europeni si dezavantajeaza producatorii mai eficienti, prin comprimarea preturilor pe piata mondiala.



Totusi, acest regim este puternic aparat de cateva tari slab dezvoltate, africane, din zona Pacificului si din Caraibe, pentru care UE garanteaza achizitii de zahar la un pret de trei ori mai mare decat pretul mondial la aceasta marfa.



Hotararea se doreste a fi un stimulent la propunerile recente facute de Comisie pentru schimbarea regimului zaharului, in ciuda rezistentei franceze si a altor tari europene producatoare de zahar. Daca decizia OMC intra in vigoare, este probabil ca aceasta sa atraga alte reforme, mai radicale, asupra regimului european al subventiilor..



OMC se asteapta ca decizia preliminara sa fie promulgata spre sfarsitul acestui an. Este posibil ca decizia sa fie supusa unui apel, proces care ar putea dura mai mult de un an.



Ca parte a intelegerii pe care a parafat-o cu OMC, UE s-a angajat sa elimine subventiile acordate la exportul de zahar, in timp ce SUA a acceptat sa negocieze problemele legate de ajutoarele alimentare si programele de creditare a expotului. SUA si alte tari dezvoltate au cazut la un acord de principiu, in care isi declara disponibilitatea de a-si reduce subventiile acordate fermierilor. Totusi nu a fost stabilit un program concret in acest sens.



Oficiali thailandezi au estimat o majorare, in urma aplicarii deciziei OMC, a pretului zaharului cu 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO