Business Internaţional

Olli Rehn: BCE ar trebui să urmeze calea Fed şi să permită o depăşire a ratei inflaţiei

Olli Rehn

Olli Rehn

Autor: Catalina Apostoiu

11.05.2021, 00:05 196

Banca Centrală Europeană ar trebui să urmeze exemplul băncii cen­trale americane acceptând o depăşire a ţintei sale de inflaţie drept com­pensaţie pentru numeroşii ani de creş­tere modestă a preţurilor, a declarat Olli Rehn, membru al consiliului de stabilire a dobânzilor din cadrul băncii, pentru Financial Times.

Schimbările de pe piaţa muncii din zona euro şi cele legate de eco­nomia mondială au slăbit presiunile de creştere a salariilor şi înseamnă că „economia poate face faţă unor niveluri mai scăzute de şomaj fără o creştere rapidă a inflaţiei“.

„Dacă aşa stau lucrurile, este logic să fie acceptată o anumită perioadă de depăşire a inflaţiei“, a declarat Rehn.

BCE a eşuat în a-şi atinge ţinta de inflaţie de aproape, dar sub 2% în cea mai mare parte a ultimului deceniu în pofida reducerii dobân­zilor adânc în teritoriu negativ şi achiziţiei de obligaţiuni de peste 4.000 mld. dolari.

Potrivit lui Rehn, modul în care ţinta este formulată „a generat o percepţie de asimetrie şi o oarecare ambi­guitate. Mai rău este că pro­centul de 2% a fost perceput drept un maxim, iar acest lucru pune presiune pe aşteptările privind inflaţia“.

BCE este aşteptată să-şi modi­fice ţinta de inflaţie în această toamnă, odată cu finalizarea primei revizuiri de strategie din 18 ani.

Anul trecut, banca centrală americană şi-a finalizat propria revi­zu­ire de strategie şi s-a angajat să per­mi­tă inflaţiei să-i depăşească ţinta, o po­ziţie testată acum în condiţiile în care ritmul creşterii preţurilor este aş­tep­tat să urce peste ţinta de 2% în acest an.

Şi alţi membri ai consiliului guvernator al BCE susţin necesitatea ca banca să urmeze exemplul Fed.

Inflaţia din zona euro a înregistrat o revenire în aprilie, urcând la 1,6%, după ce a devenit negativă în ultimele luni ale anului trecut. BCE se aşteaptă ca inflaţia să urce la peste 2% către sfârşitul acestui an, înainte de a scădea în 2022 şi a rămână sub ţintă până în 2023.

Dacă BCE şi-ar modifica abordarea, acceptând o perioadă de depăşire a ţintei de inflaţie, aceasta ar dispune de o flexibilitate sporită în achiziţionarea de obligaţiuni în contextul revenirii economiei zonei euro de pe urma crizei provocate de pandemie.

BCE a anunţat că va pune capăt programului de urgenţă de achiziţii de obligaţiuni lansat anul trecut când va considera că criza a luat sfârşit. Până atunci, aceasta s-a angajat să se folosească de achiziţii pentru menţinerea unor „condiţii favorabile de finanţare“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO