Business Internaţional

Olivier Blanchard, economist, se revoltă contra datoriilor făcute acum de către toate guvernele lumii: Luăm de la tineri pentru a da la bătrâni

Laurence Kotlikoff şi alţi economişti spun că acumularea de datorii pentru a plăti cheltuielile curente înseamnă a lua bani de la tineri pentru a-i da la bătrâni, scrie Bloomberg.

Boomul actual al cheltuielilor pe deficit făcute de guverne din întreaga lume îi datorează cel puţin ceva lui Olivier Blanchard care, în 2019, a scris: „Sincer, datoria publică s-ar putea să nu aibă costuri fiscale“. Blanchard, fost economist-şef al Fondului Monetar Internaţional, a argumentat că dacă rata de creştere a economiei este  mai mare decât rata de împrumut a guvernului pe o perioadă mai lungă de timp, datoria devine mai accesibilă în timp deoarece ratele se micşorează ca pondere în economie.

Părea o invitaţie la un festin cu datorii, chiar dacă Blanchard a revenit şi chiar şi-a exprimat îngrijorarea în acest an că cheltuielile pe deficit ale administraţiei Biden vor supraîncălzi economia SUA.

Acum, două lucrări de cercetare ale economistului Laurence Kotlikoff de la Universitatea Boston pun sub semnul îndoielii concluziile iniţiale ale lui Blanchard. Autorii spun că împovărarea generaţiilor viitoare cu mai multe datorii nu trece testul îmbunătăţirii Pareto, care este stan­dardul de care s-a agăţat Blanchard. O politică aduce îmbunătăţiri Pareto dacă aduce beneficii unor oameni fără să înrăutăţească situaţia nimănui. Dacă chiar şi o singură persoană este afectată de acea politică, aceasta nu aduce o îmbunătăţire Pareto.

Kotlikoff, care se descrie mai degrabă drept un realist în ceea ce priveşte deficitele, susţine că acumularea de da­torii pentru a plăti chel­tu­ielile curente este ca o schemă Ponzi, în care banii de la noii ju­cători (cei tineri) sunt folosiţi pentru a plăti persoanele care au înce­put să joace mai devreme (bătrânii). Schema Ponzi se pră­bu­şeşte atunci când ritmul de creş­tere a economiei scade sub rata dobânzii. „Pentru o vreme totul arată grozav, apoi cineva cade în groapă“, spune Kotlikoff. „Olivier este un economist fantastic şi este un prieten de-al meu, dar nu cred că acesta a fost cel mai bun produs al eforturilor sale“, spune Kotlikoff.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.