Business Internaţional

Oligarhii ruşi se prăbuşesc: Unii dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri ruşi au pierdut peste trei miliarde de dolari într-o singură zi

Oligarhii ruşi se prăbuşesc: Unii dintre cei mai...

Autor: Tudor Ionescu

13.08.2018, 16:20 1623

Unii dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri ruşi au pierdut peste trei miliarde de dolari într-o singură zi, după ce un consilier economic al preşedintelui Vladimir Putin a propus creşterea taxelor pentru companiile metalurgice şi miniere, relatează Bloomberg.

Andrey Belousov, consilierul economic care a făcut propunerea, a numit 14 companii cu operaţiuni în producţia de oţel, în minerit sau în producţia petrochimică. Dintre acestea, cele mai mari pierderi au fost suferite de Novolipetsk Steel, controlată de Vladimir Sergeyevich Lisin, cu o avere estimată de Forbes la 18,5 miliarde de dolari. Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Novolipetsk Steel a suferit pierderi de 832 de milioane de dolari.

A doua cea mai afectată companie a fost MMK, a treia cea mai mare companie producătoare de oţel din Federaţia Rusă, care a suferit pierderi de 446 de milioane de dolari. Pierderi similare, de 440 de milioane de dolari, au fost suferite şi de Severstal, o companie mineră şi producătoare de oţel.

Pierderi semnificative au mai fost suferite de compania mineră şi producătoare de oţel Evraz, al cărui pachet majoritar de acţiuni este controlat de Roman Abramovich. Precum şi de Sibur Holding PJSC, compania petrochimică controlată de Leonid Mikhelson, care a pierdut 182 de milioane de dolari.

Conform Bloomberg, care citează chiar un document al iniţiatorului ideii, Andrey Belousov, propunerea de creştere a taxelor este menită să strângă 7,5 miliarde de dolari pe an. De asemenea, vizate ar mai fi şi domeniul chimicalelor şi al fertilizatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO