Business Internaţional

Oligarhii rusi saracesc la fel de repede cum s-au imbogatit si cer ajutorul Kremlinului pentru a-si plati datoriile

Oligarhii rusi saracesc la fel de repede cum s-au imbogatit si cer ajutorul Kremlinului pentru a-si plati datoriile
19.03.2009, 00:00 173

Cei mai bogati oameni de afaceri rusi au ajuns sa fie adevarati "dumnezei pe pamant" acasa la ei, dar si in cercurile in care se invart prin strainatate. Majoritatea dintre ei se comporta ca si cum ar face parte din cele mai faimoase familii de industriasi ale secolului XIX. Criza economica ar putea face insa ca atat de cunoscutii oligarhi ai Rusiei sa fie aruncati in scurt timp la cosul de gunoi al istoriei, scrie International Herald Tribune.

Bronzati, tineri si destul de bogati, afaceristii din perioada imediat urmatoare destramarii Uniunii Sovietice care au reusit sa scape valului de nationalizari din timpul URSS, sau chiar exilului si arestarilor, au obtinut averi uriase in timpul presedintelui Vladimir Putin, mai ales de pe urma boomului din sectorul imobiliar din ultimii ani. Insa putini oameni de afaceri din lume au avut de suferit atat de puternic de pe urma crizei economice precum cei din Rusia in ultimele luni.
Multi dintre cei mai bogati oameni de afaceri rusi au intrat in criza financiara cu multe obligatii si credite, asa ca le-a fost aproape imposibil sa obtina imprumuturi de la bancile occidentale.
Guvernul de la Kremlin le-a acordat credite pe termen scurt anul trecut, ca parte a unui plan de salvare, deoarece nu dorea ca activele companiilor detinute de oligarhi sa cada in mainile unor investitori straini. Pana la sfarsitul lui 2009 insa aceste imprumuturi va trebui returnate, iar creditele straine obtinute intre timp se vor adauga si ele la datoriile acumulate.
Datoriile ar putea creste atat de mult - potrivit bancii centrale a Rusiei - incat companiile si bancile ruse va trebui sa returneze aproximativ 128 de miliarde de dolari (101,7 mld. euro) doar in acest an, iar multi dintre bogatii din Rusia nu isi vor mai putea plati imprumuturile, potrivit bancherilor. Doar o parte a acestei datorii, aproximativ 7 miliarde de dolari (5,5 mld. euro), ar putea reprezenta datoriile acumulate de companii independente in 2009, restul provenind de la producatori detinuti de mogulii rusi sau de la firme aflate in proprietatea statului.
"Cei care sunt lasati in urma vor fi cu siguranta inghititi de criza", potrivit Olgai Kristanoskaia, sociolog specializat in studiul elitelor ruse la Academia nationala de stiinte de la Moscova. "Kremlinul detine in prezent toate parghiile disponibile si daca va dori sa ii ajute pe acesti oameni de afaceri o va face; in cazul in care nu va dori sa ii ajute, va declara ca doreste liberalizarea pietei si ca doar acest mecanism va hotari cine va supravietui si cine nu", a mai spus ea.
Unii oligarhi rusi sunt insa atat de disperati, incat au acceptat sa recurga la gesturi extreme. Un grup de directori executivi de la mai multe companii din industria grea a decis chiar sa faca un pelerinaj la Kremlin in ianuarie anul acesta pentru a face ceea ce cu ceva vreme in urma parea o propunere de neacceptat. Ei i-au propus presedintelui rus Dimitri Medvedev ideea unei fuzionari a activelor pe care le detin, fapt care ar uni intr-un singur conglomerat unele dintre cele mai importante mine sau fabrici ale Rusiei, urmand ca entitatea nou-formata sa fie controlata de stat. In schimbul realizarii fuziunii, guvernul de la Moscova ar fi trebuit sa refinanteze imprumuturile de miliarde de dolari acumulate la bancile din Occident. Cu alte cuvinte, acesti executivi propuneau chiar inversarea privatizarilor care i-au propulsat pe atat de multi oameni de afaceri rusi la mijlocul anilor '90.
"Toti acesti oameni s-au intrecut in a vedea care este primul care va reusi sa incheie o afacere cu guvernul", a afirmat Rob Edwards, analist al industriei grele la Renaissance Capital in Moscova. Accesul la rezervele serioase de capital ale Rusiei, a precizat el, a reprezentat "cheia de evadare din inchisoare a oligarhilor".
Din pacate, pentru multi oameni de afaceri rusi, dar si pentru bancile occidentale care le-au imprumutat bani, aceasta solutie nu mai este una fezabila. Guvernul de la Kremlin, care sustinuse ani de-a randul nationalizarea companiilor petroliere sau a celor din alte industrii, se vede nevoit in prezent sa cheltuiasca o mare parte din buget pentru a sustine cursul de schimb al rublei si pare extrem de reticent la ideea de a investi in sectoarele afectate de criza.
Oligarii rusi considerati invincibili in trecut par sa fie in acest moment extrem de vulnerabili. Chiar daca ar beneficia de ajutor de la stat sau in lipsa acestuia, ei sunt constienti ca guvernul va castiga controlul unei parti din ce in ce mai insemnate a operatiunilor lor. In cazul in care oamenii de afaceri din Rusia nu sunt ajutati, multi dintre ei ar putea intra in faliment, ceea ce ar duce, intr-o forma sau alta, la nationalizare, iar aplicarea unui nou plan de salvare financiara ar conduce probabil la vanzarea de actiuni catre Kremlin.
Criza a afectat deja stilul de viata al oligarhilor rusi, obisnuiti cu iahturile luxoase, cu avioanele particulare sau cu resedintele spatioase din Franta sau din Marea Britanie, potrivit bancherilor.
"In prezent, criza este aproape necrutatoare cu producatorii de materii prime", a declarat Aliser Usmanov, un magnat al fierului si al otelului si unul dintre executivii care au luat parte la sedinta de la Kremlin. "Criza va lua inapoi tot ce am acumulat pana acum", a mai spus Usmanov.
Primele prabusiri ale bursei de la Moscova din mai si octombrie anul trecut le-au cauzat celor mai bogati 25 de miliardari rusi din topul revistei Forbes pierderi totale in valoare de aproape 230 de miliarde de dolari (182,9 mld. euro), potrivit estimarilor analistilor. Unii dintre acesti oameni de afaceri, care nu s-au calificat pentru a obtine asistenta financiara de la stat, au incercat sa ofere drept garantie avioanele, iahturile si resedintele situate pe Coasta de Azur pe care le detineau, potrivit lui Oleg Viugin, directorul bancii moscovite MDM Bank.
Printre clientii bancii pe care o conduce Viugin se numara multi rusi extrem de bogati, insa directorul a refuzat sa dezvaluie cele mai recente proprietati pe care le-a confiscat, precizand ca a avut de-a face cu multe cazuri de acest fel. "Din pacate, activele industriale au ajuns sa valoreze extrem de putin in prezent", a precizat el.
Printre ceilalti magnati rusi care au luat parte la intalnire pe langa Usmanov s-au numarat Oleg Deripaska, un fost specialist in fizica nucleara care a devenit om de afaceri in Rusia postsovietica, Mikhail Prokhorov, un investitor poreclit "burlacul miliardar", Vladimir Potanin, un industrias care a beneficiat extrem de devreme de pe urma privatizarilor, si Viktor Vekselberg, un mogul al petrolului care si-a donat recent colectia in valoare de aproape 100 de milioane de dolari (79,3 mil. euro) de oua Faberge (dintre care o parte le-a cumparat de la familia lui Malcom Forbes) catre un muzeu rus.
Toti acesti oameni detin impreuna cele mai mari companii producatoare de nichel si de aluminiu la nivel mondial. La prima vedere, propunerea executivilor rusi pare similara cu masurile pe care incearca sa le ia guvernele din intreaga lume, in special preluarea de actiuni la companiile cu probleme. Insa in cazul Rusiei lucrurile nu stau deloc asemanator. Chiar inainte de aparitia crizei, guvernul de la Kremlin a incercat sa isi consolideze puterea preluand parti din industrie; de aceea o achizitie in mijlocul unei crize nu va fi considerata in Rusia drept o masura de redresare economica, ci un alt pretext pentru extinderea si mai vizibila a rolului pe care il joaca guvernul in sectorul de afaceri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO