Business Internaţional

Oligarhii ruşi nu doar că investesc masiv pe piaţa imobiliară londoneză, dar se şi mută acolo

Roman Abramovici, unul dintre cei mai cunoscuţi miliardari ruşi, locuieşte la Londra. Sursa foto - EPA

Roman Abramovici, unul dintre cei mai cunoscuţi miliardari ruşi, locuieşte la Londra. Sursa foto - EPA

Autor: Liviu Popescu

28.07.2014, 00:03 1077
Piaţa imobiliară din Londra a devenit un refugiu pentru cei mai bogaţi oameni din Rusia care încearcă să-şi protejeze averile de sancţiunile impuse Rusiei de Occident, dar nu­mărul achiziţiilor nu este impresio­nant, cel puţin pentru agen­ţii imobi­liari londonezi. Însă ceea ce-i impre­sionează pe ei este numărul oli­garhilor ruşi sau al copiiilor acestora care vin să stea cu chirie în proprietăţile de lux.

Tendinţa observată de experţii imo­bi­liari britanici este aceea că oligarhii ruşi închiriează mai întâi proprietăţile de lux londonze, fie pentru ei sau pentru co­piii acestora ve­niţi la studii în Marea Bri­tanie, şi pe urmă le achiziţionează, scrie CNBC.

„Anul trecut au fost vândute doar 51 de proprietăţi cu preţul de peste de zece milioane de dolari, deci nu putem vorbi de o cantitate mare, iar ruşii au reprezentat doar 2% din cumpărători“, a spus Naomi Heaton, director executiv al London Central Portfolio, o com­panie imobiliară care reprezintă cum­părătorii de top.

Însă în ultimul timp din ce în ce mai mulţi studenţi ruşi au început să locu­iască cu chirie la Londra. În prezent în capitala Marii Britanii există mai mulţi studenţi ruşi care închiriază proprietăţi imobiliare în zonele exclusiviste decât oricare altă naţionalitate.

Investitorii străini se retrag de pe piaţa imobiliară de lux londoneză, în condiţiile în care în 2012 ei au achiziţionat 73% din locuinţele de lux vândute, în 2013 aproape 60%, iar în acest an 47%, potrivit unui studiu al Knight Frank, o firmă de consultanţă imobiliară. Totodată, anul acesta investiţiile din Europa şi Rusia pe piaţa imobiliară londoneză s-au diminuat.

Tendinţa „închiriază acum şi cumpără mai târziu“ este analizată şi de London Central Portfolio, care anticipează că înclinarea ruşilor spre închirierea locuinţelor de lux va tinde să crească pe măsură ce sancţiunile eco­nomice tot mai aspre împotriva oligar­hilor din Rusia vor face mai dificil pen­tru aceştia să cumpere proprietăţi londoneze.

„Observăm mai mulţi chiriaşi din Rusia. Tendinţa va fi ca studenţii să închirieze locuinţele pentru primul an de facultate, pentru ca în anul următor părinţii acestora să le cumpere o pro­prie­tate de lux. Tinerii ruşi sunt sus­ţinuţi financiar de părinţi foarte bo­gaţi“, a explicat Alex Dolley, mana­ger la compania imobiliară Green & Co.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO