Business Internaţional

„Olandezul nezburător” preia conducerea UBS: Ralph Hamers obţine una dintre cele mai puternice – şi dificile – poziţii din sectorul financiar internaţional

„Olandezul nezburător” preia conducerea UBS: Ralph...

Autor: Eduard Ivanovici

23.02.2020, 18:10 220

Ralph Hamers preferă un stil de viaţă „eco-friendly”, refuzând să folosească un avion pentru călătoriile de afaceri. În schimb, fostul şef al ING Bank preferă să conducă cinci ore între Frankfurt şi Amsterdam într-un hibrid BMW. Însă după anunţul de miercuri, în care a fost anunţat noul CEO al multinaţionalei UBS, gigantul elveţian a insistat să vină cu primul avion spre Zurich pentru a lua parte la o conferinţă de presă. Hamers ocupă în prezent una dintre cele mai puternice – şi dificile – poziţii din sectorul financiar la nivel global, potrivit Financial Times.

Când a ajuns, Sergio Ermotti, fostul director executiv al UBS, l-a tachinat pe Hamers, spunându-i ca data viitoare să poarte o cravată. Ermotti i-a împrumutat în urmă cu câţiva ani o cravată lui Hamers, care este cunoscut pentru stilul său informal.

Câteva ore mai târziu, olandezul avea să se întoarcă la sediul ING din Amsterdam.

Hamers vorbeşte germana, aspect esenţial pentru primul CEO non-elveţian din cadrul UBS. Când se va alătura oficial multinaţionalei elveţiene în septembrie, va fi însărcinat cu dinamizarea veniturilor şi diminuarea costurilor companiei.

Deşi ambele bănci se află în topul celor mai importante grupuri bancare din lume, UBS câştigă detaşat la capitolul prestigiu. Sectorul de wealth management, de 2.600 de miliarde de dolari, şi fondul de investiţii al UBS sunt cu mult peste cele din cadrul ING.

Hamers este „un CEO foarte respectat” care are „acreditări puternice în automatizare şi mediul digital”, a declarat Jonathan Fearon, director de investiţii la compania de investiţii Aberden Standard. „Am fi surprinşi să vedem o deviere radicală de la strategia de tranziţie”, a adăugat Fearon.

Deşi existau speculaţii cu privire la o posibilă retragere a lui Ermotti în 2020, atât momentul cât şi identitatea noului director executiv au reuşit să surprindă mulţi analişti. ING i-a cerut băncii elveţiene să grăbească anunţul, care era programat pentru săptămâna viitoare. Banca olandeză nu a numit încă un succesor pentru Hamers.

„Pierderea (lui Hamers) va conduce inevitabil către o perioadă de incertitudine la ING. Suntem dezamăgiţi că nu au existat planuri mai clare de succesiune”, a declarat Johann Scholtz, analist al firmei de servicii financiare Morningstar.

Hamers a încasat în 2018 un salariu de 1,75 milioane de euro, în timp ce Ermotti a câştigat 13 milioane, dar şi-a pierdut bonusul pentru anul acela din cauza unei amenzi într-un caz de spălare de bani. El a respins zvonurile conform cărora a venit la cârma UBS pentru a obţine un salariu de opt cifre, subliniind provocarea profesională pe care o reprezintă noua funcţie.

 Între 1999 şi 2002, Hamers a fost şef al ING România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO