Business Internaţional

Olandezul Frans Timmermans, omul care trebuie să ţină Marea Britanie lipită de Europa

Olandezul Frans Timmermans, omul care trebuie să ţină...

Autor: Luiza Chiroiu

21.05.2015, 00:03 614

Frans Timmermans este un politician olandez care şi-a dedicat cariera construirii „proiectului european”, însă eforturile sale de a-i convinge pe olandezii care l-au ales parlamentar să voteze adoptarea unei Constituţii a Uniunii Europene au eşuat în 2005.

Acum, din funcţia de prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, una dintre cele mai puternice din administraţia UE, diplomatul va avea o misiune cel puţin la fel de complicată: să-i convingă pe britanici că este în avantajul lor să rămână în UE şi să ajungă la un compromis cu guvernul lui David Cameron în privinţa reformelor de la nivelul Uniunii.

Deşi nu a fost făcut niciun anunţ formal, oficialii europeni se aşteaptă ca Timmermans să fie omul-cheie pe care va miza Comisia Europeană în discuţiile cu guvernul Marii Britanii, pentru a încerca să evite ieşirea Regatului din Uniune, scrie Financial Times.

Cameron, liderul Partidului Conservator britanic, a promis în campania electorală că va organiza în 2017 un referendum prin care populaţia să se pronunţe pro sau contra „Brexit-ului”. După câştigarea clară a alegerilor parlamentare la începutul acestei luni, mai mulţi lideri politici i-au cerut lui Cameron să devanseze data referendumului.

Timmermans a discutat deja cu mai mulţi miniştri britanici, inclusiv cu cel de finanţe, George Osborne, care va conduce echipa de negocieri din partea Marii Britanii. Diplomatul european a arătat că aşteaptă întâi ca Regatul să-şi înainteze cererile legate de schimbarea legislaţiei europene, pentru ca mai apoi să prezinte poziţia UE pe marginea acestora.

„Am impresia să ei ştiu perfect ce vor, iar noi ştim că sunt nişte negociatori extrem de buni şi eficienţi”, spune Timmermans.

Politicianul olandez a devenit în noiembrie anul trecut comisarul european pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi pentru Carta drepturilor fundamentale.

Jean-Claude Juncker, preşedintele CE, i-a cerut lui Timmermans să lanseze o campanie care să schimbe percepţia companiilor şi a cetăţenilor despre UE, el considerând că Bruxelles-ul este privit de europeni mai degrabă ca un impediment pentru politicile proprii sau naţionale decât ca o sursă de ajutor.

CE a adoptat în această săptămnă pachetul de reguli „Pentru o mai bună reglementare”, proiect iniţiat de Timmermans, care prevede transparentizarea procesului prin care organismele UE iau decizii şi îmbunătăţirea calităţii studiilor de evaluare a impactul unei propuneri legislative.

Deşi apreciat la nivel european pentru munca depusă pentru simplificarea legislaţiei UE, Timmermans nu a fost ferit de critici, venite atât din partea unor oficiali europeni, cât şi a unor ONG-uri, după ce a decis să „îngroape” unele propuneri legislative privind reglementarea calităţii aerului, relatează The Guardian.

Timmermans a fost membru al parlamentului olandez în perioadele 1998-2007 şi 2010-2012 şi a deţinut funcţiile de secretar de stat însărcinat cu afaceri europene şi de ministru de externe al Olandei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO