Business Internaţional

Olandezii s-ar putea confrunta cu penurii de alimente din cauza secetei

Olandezii s-ar putea confrunta cu penurii de alimente din...

Autor: Catalina Apostoiu

05.05.2022, 23:13 207

Fermierii din Olanda sunt extrem de îngrijoraţi în legătură cu vremea secetoasă din ultimele săptămâni, temându-se că culturile vor fi distruse şi vor apărea penurii de alimente, a avertizat recet ZLTO, asociaţia ce reuneşte 12.000 de fermieri şi horticultori din Zeeland, Noord-Brabant şi Zuid-Gelderland, potrivit nltimes.nl.

Olanda a avut parte de precipitaţii abundente în februarie, dar martie a fost extrem de sece­toasă, iar în aprilie nivelul prec­i­pitaţiilor nu a fost unul semni­ficativ. Deficitul mediu naţional de preci­pitaţii se situează deja la 60 mm. Astfel, 2022 se numără printre cei mai secetoşi cinci ani de când institutul meteo al ţării a început măsurătorile în 1906.

Puţine precipitaţii, sau deloc sunt aşteptate pentru săptămânile următoare, deficitul fiind estimat să crească la 90 mm în perioada următoare.

Fermierii sunt îngrijoraţi cu privire la culturi, potrivit lui Janus Scheepers, membru al boardului ZLTO. „Seminţele rămân uscate în pământ, deci s-ar putea să nu existe suficiente alimente accesibile şi sigure“, arată acesta.

Consiliile din părţi ale Noord-Brabant au implementat deja o interdicţie privind irigaţiile pentru ca nivelurile apei să nu scadă prea mult.

„Dacă plantele nu încep să crească acum, vom avea mult mai puţine ce­reale în Olanda. Şi în Europa, pentru că seceta este destul de extinsă“, avertizează Scheepers, potrivit Euractiv.

Şi în nordul Italiei seceta ame­ninţă randamentele culturilor agricole şi producţia de energie, avertiza recent Comisia Europeană. Din decembrie, nivelul precipitaţiilor din nordul Italiei este unul foarte redus, acest fapt, dublat de temperaturile blânde de iarnă, ducând la niveluri scăzute de apă în rezervoare şi lacuri.

Condiţii similare sunt previzionate şi pentru lunile următoare, generând îngrijorări privitoare la posibilitatea apariţiei unui eveniment de secetă extremă.

Nivelul scăzut al râului PO creează probleme în plus, acesta favorizând infiltrarea de apă sărată marină în zonele agricole joase. Acest fenomen risă să amplifice pierderile agricole.

Seceta şi temperaturile record din verile ultimilor ani au făcut deja de mai multe ori nenavigabil fluviul Rin din Germania. Acum câţiva ani, nivelurile apelor Rinului şi altor râuri importante au scăzut dramatic, întrerupând transportul.

Aprovizionarea fabricilor de pe malurile Rinului a fost grav perturbată, iar industria chimică germană a fost afectată în mod special, efectele devenind vizibile în încetinirea întregii economii germane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO